Netflix – Parhaat sarjat [PÄIVITETTY 2020]

Netflixissä on vaikka mitä, mutta kuinka löytää jyvät akanoista? Koostin tähän listaan suosikkini Netflixin sarjavalikoimasta. Mukana on komediaa, trilleriä ja draamaa. Toivottavasti löydät listalta sopivaa katsottavaa!

1. Bojack Horseman (2014–2020)

Bojack Horseman on viiltävä ja raadollinen komediasarja kulahtaneesta 90-luvun sitcom-starasta, joka yrittää vanhoilla päivillään löytää elämälleen sisältöä. Kepeähkönä komediana alkava tarina saa yhä synkempiä sävyjä tuotantokausi toisensa jälkeen. Näin upeaa tarinan ja hahmojen kehitystä saa yleensä nähdä vain draamavetoisissa feature-elokuvissa – ei animaatiosarjoissa. Sarja kuvaa erityisen taitavasti masennusta, alkoholismia ja itsetuhoisuutta.

Bojack Horsemanille on annettava aikaa – makeimmat hedelmät eivät kypsy nopeasti. Ensimmäinen tuotantokausi on pelkkää alkulämmittelyä. Mitä paremmin katsoja oppii hahmot tuntemaan, sitä syvemmin heidän ongelmansa häntä koskettavat – ja sitä enemmän sarja myös naurattaa.

Kenelle: Heille, jotka nauttivat populaarikulttuuriviittauksista. Heille, joille elämä on muutakin kuin onnistumista, iloa ja hauskuutta.

Lue lisää:

2. Rick and Morty (2013–)

Rick and Morty (2013-) on aikuisille suunnattu, räävittömän eksistentialistinen animaatiokomedia. Sarja kuvaa eläkkeelle jääneen, alkoholisoituneen tiedemiehen Rickin ja hänen yläasteikäisen tyttärenpoikansa Mortyn seikkailuja vierailla planeetoilla ja rinnakkaistodellisuuksissa. Sarjan konsepti on yksinkertainen: kakkavitsien väliin heitellään milloin läppää pimeästä aineesta, milloin Schrödingerin kissasta – siis yhdistetään lapsellista huumoria korkealentoisiin teemoihin. Kausien edetessä mukaan tulee yhä enemmän rapsakkaa metahuumoria.

Kenelle: Ihmisille, jotka tykkäävät tuntea itsensä sivistyneiksi ja älykkäiksi. Ihmisille, joihin musta huumori vetoaa.

Lue lisää: Rick and Morty (2013-) arvostelu

3. Mindhunter (2017–)

David Fincherin tuottama ja osittain ohjaama Mindhunter (2017–) on rikosdraamasarja sarjamurhaajien profiloinnin kehityksestä 1970-luvulla. Uudenlainen väkivallan muoto hämmentää FBI:n tutkijoita: enää ihmiset eivät surmaa vain vaimojaan, äitejään ja kavereitaan, vaan väkivaltaa kohdistetaan tuntemattomiin. Panttivankineuvottelija Holden Ford keksii, että Charles Mansonin jälkeiselle ajalle ominaista väkivaltaa voidaan torjua vain ymmärtämällä sitä. Hän alkaa kehittää teoriaa äärimmäisen väkivaltaisia rikoksia tekevien rikollisten profiloinnista.

Kenelle: David Fincher -faneille. Väkivaltaisten rikosten selvittämistä kuvaavien elokuvien ja sarjojen (True Detective, Uhrilampaat, Zodiac…) ystäville.

Lue lisää: Mindhunter, 1. ja 2. tuotantokausi

4. Tuca and Bertie (2019–)

Tuca and Bertie (2019) on Bojack Horsemanin tekijöiden hulvaton animaatiokomedia kahdesta kolmekymppisestä naisesta – tai siis linnusta, tai siis lintunaisesta. Räävitön ja kovaääninen Tuca painaa kaasua silloin, kun ehkä olisi parasta hiljentää, eikä huoli turhia huomisesta. Vaatimaton ja huolehtivainen Bertie puolestaan pelaa varman päälle ja ahdistuu, kun joku katsoo. Tuca and Bertielle on ominaista #metoon jälkeinen tapa nostaa puheeksi kipeitä aiheita, kuten seksuaalista ahdistelua ja väkivaltaa, naisen kokemaa syrjintää ja riittämättömyyden kokemuksia.  Sarja tekee sen kiihkottomasti, mutta jämäkästi. Samalla se onnistuu olemaan hiton hauska.

Kenelle: Bojack Horsemanin huumorin ystäville. Ei pelkästään naisille, vaan kaikille katsojille sukupuolesta riippumatta.

Lue lisää: Tuca and Bertie (2019) arvostelu

5. F is for Family (2015–)

F is for Family on aikamatka suoraan 1970-luvun keskiluokkaiseen Amerikkaan ja kuvaus keskiluokkaisen perheen elämästä. Animoidun komediasarjan kantava teema on isä Frankin harteille kasautuva paine, joka purkautuu hillittömänä huutamisena ja rähjäämisenä. Kasvattajana Frank on epäjohdonmukainen, äkkipikainen ja aggressiivinen. Kukaan ei kuitenkaan näe hänen käytöksessään mitään outoa – kuvaahan sarja nimenomaan 70-lukua, jolloin perheroolit olivat varsin erilaiset kuin tänä päivänä.

Kenelle: Periamerikkalaisen piirretyn komedian (Simpsonit, Family Guy, Bob’s Burgers, Kukkulan kuningas…) ystäville.

Lue lisää:

6. The Keepers (2017)the keepers 2017 arvostelu

The Keepers on dokumenttisarja 1960-luvun lopulla Baltimoressa murhatun nunnan kohtalosta. Kaikki juontaa sisar Cathyn työpaikalle, katoliseen yhteisön pyörittämään Keoughin high schooliin. Se, mitä Keoughin entiset, nyt jo eläkeikään ehtineet oppilaat kertovat, on iljettävää. Sisar Cathyn oppilaiden tarina on mukaansatempaava ja häiritsevä. Kertomukseen kietoutuu elementtejä, jotka ovat kuin elokuvasta peräisin: kadonnut kaulakoru, ullakolla kummitteleva, nunnan kaapuun puettu nainen, metsän laitaan hylätty ruumis ja joukko naisia, jotka nousevat vaatimaan hyvitystä kokemalleen vääryydelle vuosikymmeniä tapahtuneen jälkeen.

Kenelle: True crime -faneille. Making a Murdererin ystäville.

Lue lisää: The Keepers (2017) arvostelu

7. Trailer Park Boys (Roskasakki)

Trailer Park Boys (esitetty Suomessa myös nimellä Roskasakki) on kanadalainen mockumentary-komediasarja valkoisen roskaväen arjesta. Näennäisesti Trailer Park Boys on sekoitus Extreme Duudsoneja, Beavis & Buttheadia ja Pokka pitää -sarjan Daisya, Onslow’ta ja Rosea. Pinnan alta löytyy kuitenkin syvempiä ja vakavampia teemoja: hylkäämisen kokemuksia, alkoholismia ja syrjäytymistä. Päähenkilöt Ricky, Julian ja Bubbles ovat syntyneet ja kasvaneet Sunnyvalen trailer parkissa ja hankkivat elantonsa viljelemällä kannabista ja varastelemalla grillejä. Mikään ei koskaan mene suunnitelmien mukaan, ja usein pojat päätyvät tuotantokauden päätteeksi tiilenpäitä lukemaan.

Kenelle: Halvan kaahotushuumorin ystäville.

Lue lisää: Trailer Park Boys (2001–) arvostelu

8. Better Call Saul (2015–)

Better Call Saul on Breaking Bad -sarjan spin-off, joka on noussut Breaking Badin tasolle ja jopa sen yli. Sarja kuvaa nuoren Jimmy McGillin muodonmuutosta Saul Goodmaniksi. Elämä on kyydinnyt Jimmyä pitkin kuoppaisia teitä: hän on huijannut ja varastanut, istunut vankilassa, ryhdistäytynyt ja parantanut tapansa – tai ainakin yrittänyt kovasti. Sarjan alussa Jimmy pyörittää asianajotoimistoaan thainaisten perustaman kauneussalongin ahtaassa takahuoneessa ja toivoo, että kova työ palkitaan. Vaikka Better Call Saul on näennäisesti komediasarja, ovat sen parhaat hetket niin kivuliaita, että henkeen pistää. Better Call Saul on kirjoitettu ja toteutettu äärimmäisen hienovaraisesti. Se edustaa aikamme parasta, saumattominta televisiokerrontaa.

Kenelle: Breaking Bad -faneille, tietenkin. Draamakomedian ystäville.

Lue lisää: Better Call Saul (2015–) arvostelu

9. Breaking Bad (2008–2013)

Breaking Bad on yksi aikamme tärkeimmistä kollektiivisista televisiokokemuksista. 50-vuotias kemianopettaja Walter White saa kuulla sairastavansa syöpää. Walt tietää, että hänen poismenonsa painaisi hänen perheensä suoraan köyhyysrajan alapuolelle. Järjestääkseen vaimonsa ja lastensa toimeentulon Walt päättää valjastaa kemiantuntemuksensa uuteen käyttöön: salaa vaimoltaan hän ryhtyy kokkailemaan metamfetamiinia. Sarjan alussa Walt nähdään kilttinä, arkana ja huopatossumaisena perheenisänä. Hiljalleen hän muuttuu yhä vallanhaluisemmaksi, aggressiivisemmaksi ja päättäväisemmäksi. Syntyy Heisenberg, Waltin kivikasvoinen alter ego ja huumeimperiumin suvereeni hallitsija. Walter Whiten matka Heisenbergiksi on komeaa katsottavaa. Harvoin televisiossa nähtään yhtä taitavasti ja uskottavasti toteutettua hahmon kehityskaarta.

Kenelle: Mahtipontisen televisiodraaman ystäville.

Lue lisää: Breaking Bad (2008–2013) arvostelu

10. Stranger Things (2016–)

Stranger Thingsin aloitusjaksossa rauhallisen pikkukaupungin asukkaat havahtuvat merkkeihin siitä, että yksi kylän lapsista on joutunut henkirikoksen uhriksi. Tästä eteenpäin tarinassa on läsnä kahden erilaisen maailman dynamiikka: arkisen, tutun ja mukavan kaupunkielämän takana häämöttää synkkä, väkivaltainen ja uhkaava todellisuus. Stranger Things on visuaalisesti näyttävä sarja, jonka lavastus ja puvustus hehkuvat autenttista 80-lukua. Parasta Stranger Thingsissä ovat sen hahmot:  se pursuaa monipuolisia, kehittyviä, outoja, ainutlaatuisia ja kaikessa rikkinäisyydessään ihania hahmoja. Lähes kaikille sarjan keskeisille hahmoille on ominaista eräänlainen ulkopuolisuus: he tuntevat olevansa erilaisia, viallisia, eristettyjä ”tavallisten ihmisten” joukosta. Stranger Things on erittäin toimintapainotteinen ja sopivan tiivistunnelmainen sarja.

Kenelle: Kasarifaneille. Toiminnallisen Scifin ystäville. Nörteille.

Lue lisää: Stranger Things, tuotantokausien 1–3 arvostelu

4 kommenttia artikkeliin ”Netflix – Parhaat sarjat [PÄIVITETTY 2020]

 1. Juha Saari

  Saul on kyllä kovaa kamaa!

  (HBO:n nykyisistä sarjoista zero zero zero on hieno, ja Boschin viimeisin kausi odottaa aloittamistaan.)

  Tykkää

  1. Heini L.

   Mun pitäis tehdä HBO:n sarjoista vastaava kooste. On jo luonnoksena, mutta pitäis vaan kasata pakettiin. Yleisesti mä oon kyllä siirtynyt pysyvästi Netflix-leiriin – sekä käyttöliittymä että tarjonta vaan kolahtaa niin paljon paremmin kuin HBO. Toki HBO:llakin on omat helmensä.

   Tykkää

   1. Heini L.

    Itse asiassa mulla vaihtuu nyt kesällä Netflix HBO Nordiciin ainakin joksikin aikaa. Mad Men katosi Netflixistä (on edelleen HBO Nordicissa), lisäksi HBO Nordicin puolelle on tulossa lisää Black Mondayta sekä I’ll Be gone on the Dark.

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s