Better Call Saul (2015-) arvostelu, tuotantokaudet 1-5

Better Call Saul (2015-)

Better Call Saul (2015-) on Breaking Bad -sarjan komediallinen spin-off. Käsittelen tämän tekstin alkuosassa tuotantokausia 1-4. Olen sittemmin päivittänyt tekstin loppuosaan Better Call Saulin viidettä tuotantokautta koskevan katkelman – scrollaile sinne, jos vitoskausi kiinnostaa. Jos taas pelkäät spoilereita neljästä ensimmäisestä tuotantokaudesta, jätä scrollailematta.

Better Call Saul, tuotantokaudet 1-4

Kauan ennen kuin Saul Goodmanista tuli Walter Whiten asianajaja, hänet tunnettiin nimellä Jimmy McGill. Elämä on kyydinnyt Jimmyä pitkin kuoppaisia teitä: hän on huijannut ja varastanut, istunut vankilassa, ryhdistäytynyt ja parantanut tapansa – tai ainakin yrittänyt kovasti. Kun Jimmy vapautuu vankilasta, järjestää isoveli Chuck Jimmylle työpaikan perustamansa Hamlin, Hamlin & McGill -asianajotoimiston postitushuoneesta. Salaa veljeltään ja työkavereiltaan Jimmy lukee itsensä asianajajaksi ja pistää oman firman pystyyn.

Better Call Saul -sarjan alussa tapaamme Jimmyn huonosti palkatuissa oikeusavustajan hommissa. Hän pyörittää asianajotoimistoaan thainaisten perustaman kauneussalongin ahtaassa takahuoneessa ja toivoo, että hyvä yritys palkitaan.

Jimmyn ensimmäisen työhuoneen etuihin kuuluvat ilmaiset jalkakylvyt. Seurana kollega ja tyttöystävä Kim.

Jimmy on parhaimmillaan silloin, kun hän on huomion keskipisteenä – showmiehenä. Silloin hänen työskentelyään on ihanaa katsoa. Hän ei ole sielultaan asianajaja, vaan amerikkalaisen myyntimiehen perikuva, elämän maantietä kyntävän kaupparatsun arkkityyppi. Ensin hän myy itsensä asiakkaalle – sen jälkeen hän myy asiakkaansa tarinan tuomarille. Koska Jimmyn satunnainen menestys rakentuu pitkälti ovelalle retoriikalle ja manipuloinnin rajoja koettelevalle myyntipuheelle, ovat välit Chuck-veljeen toisinaan kovilla.

Merkittävä osa sarjan viehätyksestä liittyy juuri Jimmyn ja Chuckin väliseen vastakkainasetteluun. Molemmat heistä ovat kelpo ihmisiä: jokseenkin hyväntahtoisia miehiä, jotka tahtovat saavuttaa teoillaan ja työllään läheistensä kunnioituksen. Ei ole pahitteeksi, jos siinä sivussa taskuun tarttuu lappu tai kaksi riihikuivaa. He ovat kuitenkin saaneet syntymässä käyttöönsä täysin erilaiset työkalut, joilla tavoitella hyväksyntää ja arvonantoa. Chuck opettelee lain kirjan nuotit ulkoa ja pelaa sääntöjen mukaan, Saul puolestaan uskoo improvisointiin ja huijaa silloin kun on tarvis. Tarkoitus pyhittää keinot ja niin edelleen.

Sarjan jokainen kausi alkaa lyhyellä kuvauksella siitä, mitä Jimmylle (Saulille) tapahtui Breaking Badin jälkeen.

Jimmyn rinnalla kulkee kollega Kim Wexler, joka on Jimmyn tavoin aloittanut uransa Hamlin, Hamlin & McGillin postitushuoneesta ja lukenut työn ohessa itselleen lakimiehen paperit. Yrityksen isokenkäiset kohtelevat kuitenkin Jimmyä ja Kimiä eri tavoin: Kim saa tilaisuuden nousta yrityksen postitushuoneesta asianajajaksi, mutta Jimmylle ei tätä mahdollisuutta anneta. Tämä ei estä Jimmyn ja Kimin välistä jännitettä vahvistumasta. Heidän suhteensa ei ole vuosisadan rakkaustarina, vaan pikemminkin kertomus kahdesta ystävyksestä, jotka kasvavat huomaamattaan yhteen.

Jokainen Better Call Saulin kausi alkaa lyhyellä etuumalla eli kuvauksella Jimmyn (eli Saulin) arjesta Breaking Bad -sarjan tapahtumien jälkeen. Hän elelee jossakin päin Yhdysvaltoja tekaistun henkilöllisyyden turvin ja työskentelee Cinnabon-kahvilan vuoropäällikkönä. Hän ei ole säilyttänyt kytköksiä entisen elämänsä ystäviin tai sukulaisiin – menneestä muistuttaa vain rapsuva VHS-nauha, jolle hän on nauhoittanut Saul Goodmanin televisiomainoksia. Nämä katkelmat ovat ehkäpä sarjan herkullisinta materiaalia – totta kai me tahdomme tietää, mitä Saulille tapahtui ja tapahtuu Breaking Badin jälkeen.

Lisää vanhoja tuttuja.

Jo sarjan ensimmäisellä kaudella kuvaan pyyhkäisee muitakin vanhoja tuttuja. Olisi väärin kutsua Better call Saul -sarjaa pelkäksi Saul Goodman -spin-offiksi – Mike Ehrmantraut nousee nimittäin jo varhain aivan yhtä tärkeäksi hahmoksi kuin Jimmy. Toisinaan Miken ja Jimmyn tiet risteävät, mutta sarjan ensimmäisten tuotantokausien aikana he kulkevat eri teitä – kuin luovien toisiaan vastaan.

Breaking Bad -sarjassa Mike opittiin tuntemaan jäyhänä ja salaperäisenä miehenä, jonka hermot olivat silkkaa jäätä. Better Call Saul suo katsojille tilaisuuden kurkistaa Miken menneisyyteen: sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella kokonainen jakso omistetaan Miken traumaattiselle taustatarinalle. Ja millainen jakso se onkaan!

Vaikka Better Call Saul on näennäisesti komediasarja, ovat sen parhaat hetket niin kivuliaita, että henkeen pistää.

Better Call Saul, 5. tuotantokausi

Better Call Saul, 5. kausi
Better Call Saul, 5. kausi

Better Call Saulin viides tuotantokausi alkaa vuodesta 2004. Breaking Badin ensimmäinen kausi alkaa vuodesta 2008. Tästä voimme päätellä, että Better Call Saulin loppu lähestyy. Siksi viidennen kauden tunnelma on yhä hengästyneempi. Me tiedämme, että tämä ei voi jatku kauaa.

Viidennen tuotantokauden alkuun mennessä Jimmyn pinnalle on karttunut paksu kerros Saul Goodmania. Hän saa kuningasidean: kun hän yhdistää kertakäyttökännykkäkaupasta kertyneen asiakaskunnan ja kirjekurssilla saadun asianajo-osaamisen, on hänellä kasassa tuottoisa bisnes rikosasianajajana. Jimmy McGillin nimi on liian tahrainen – se on hylättävä. Saul on yhä enemmän Saul ja yhä vähemmän Jimmy.

Saul ja Kim sanovat ”tahdon”.

Jimmy ei kuitenkaan katoa koskaan täysin. Vielä Breaking Badissakin näemme toisinaan pieniä vilauksia Jimmystä – miehestä, joka on empaattinen ja periaatteellinen ja joka ei yritä aina vetää kotiin päin. Miehestä, joka rakastaa Kimiä ja jota Kim rakastaa takaisin.

Kim ei kuitenkaan ole nainen, joka rakastaisi Saul Goodmania. Viidennen tuotantokauden mittaan mietinkin yhä enemmän sitä, minne Kim katoaa. En usko, että Breaking Badissa tapaamamme Saul Goodman menee kotiin ja jakaa take away -annoksen Kimin kanssa. Ei – hän menee kotiin, joka on kenties pramea, mutta tyhjä ja kylmä. Jimmy McGill on mies, jolla on perhe. Saul Goodmanilla on vain rahaa.

Odottakaas, kun pääsette tähän jaksoon asti…!

Ja niin huomaamme, että viidenteen tuotantokauteen mennessä Better Call Saulista on tullut Breaking Badin tavoin tarina perheestä. Se on tarina paitsi Kimistä ja Jimmystä, myös Mikestä, hänen tyttärestään ja miniästään, Nachosta ja hänen isästään, Lalosta ja muista Salamancoista. Sarjan keskushahmoista vain Gus Fring on perheetön – ja silti myös hänen perheensä (eli edesmennyt Max) kulkee hänen mukanaan. Kuten Mike ja Nacho, myös Gus tekee asioita perheensä vuoksi.

Niin tekee myöhemmin myös Walter White.

Better Call Saul on kirjoitettu ja toteutettu äärimmäisen hienovaraisesti. Se edustaa aikamme parasta, saumattominta televisiokerrontaa. Ja samalla huomaan tämän saumattomuuden myös vaivaavan itseäni: henkilökohtaisesti kaipaisin sarjaan vähän enemmän luuta ja nahkaa, jotain, mikä jää ikävästi kiinni hampaiden rakoon. Toivoisin, että Better Call Saul kiinnittäisi edes hieman enemmän huomiota itseensä.

Silti se on älyttömän hyvä sarja.

*****

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s