Better Call Saul (2015-) arvostelu, tuotantokaudet 1-4

Better Call Saul (2015-)

Better Call Saul (2015-) on Breaking Bad -sarjan komediallinen spin-off. Kauan ennen kuin Saul Goodmanista tuli Walter Whiten asianajaja, hänet tunnettiin nimellä Jimmy McGill. Elämä on kyydinnyt Jimmyä pitkin kuoppaisia teitä: hän on huijannut ja varastanut, istunut vankilassa, ryhdistäytynyt ja (ainakin osapuilleen) parantanut tapansa. Kun Jimmy vapautuu vankilasta, järjestää isoveli Chuck Jimmylle työpaikan perustamansa Hamlin, Hamlin & McGill -asianajotoimiston postitushuoneesta. Salaa veljeltään ja työkavereiltaan Jimmy lukee itsensä asianajajaksi ja pistää oman firman pystyyn.

Better Call Saul -sarjan alussa tapaamme Jimmyn huonosti palkatuissa oikeusavustajan hommissa. Hän pyörittää asianajotoimistoaan thaimaalaisen kauneussalongin ahtaassa takahuoneessa ja toivoo, että hyvä yritys palkitaan.

Jimmyn ensimmäisen työhuoneen etuihin kuuluvat ilmaiset jalkakylvyt. Seurana kollega ja tyttöystävä Kim.

Jimmy on parhaimmillaan silloin, kun hän on huomion keskipisteenä – showmiehenä. Silloin hänen työskentelyään on ihanaa katsoa. Hän ei ole sielultaan asianajaja, vaan amerikkalaisen myyntimiehen perikuva, elämän maantietä kyntävän kaupparatsun arkkityyppi. Ensin hän myy itsensä asiakkaalle – sen jälkeen hän myy asiakkaansa tarinan tuomarille. Koska Jimmyn satunnainen menestys rakentuu pitkälti ovelalle retoriikalle ja manipuloinnin rajoja koettelevalle myyntipuheelle, ovat välit Chuck-veljeen toisinaan kovilla.

Merkittävä osa sarjan viehätyksestä liittyy juuri Jimmyn ja Chuckin väliseen vastakkainasetteluun. Molemmat heistä ovat kelpo ihmisiä: jokseenkin hyväntahtoisia miehiä, jotka tahtovat saavuttaa teoillaan ja työllään läheistensä kunnioituksen. Ei ole pahitteeksi, jos siinä sivussa taskuun tarttuu lappu tai kaksi riihikuivaa. He ovat kuitenkin saaneet syntymässä käyttöönsä täysin erilaiset työkalut, joilla tavoitella hyväksyntää ja arvonantoa. Chuck opettelee lain kirjan nuotit ulkoa ja pelaa sääntöjen mukaan, Saul puolestaan uskoo improvisointiin ja huijaa silloin kun on tarvis. Tarkoitus pyhittää keinot ja niin edelleen.

Sarjan jokainen kausi alkaa lyhyellä kuvauksella siitä, mitä Jimmylle (Saulille) tapahtui Breaking Badin jälkeen.

Jimmyn rinnalla kulkee kollega Kim Wexler, joka on Jimmyn tavoin aloittanut uransa Hamlin, Hamlin & McGillin postitushuoneesta ja lukenut työn ohessa itselleen lakimiehen paperit. Yrityksen isokenkäiset kohtelevat kuitenkin Jimmyä ja Kimiä eri tavoin: Kim saa tilaisuuden nousta yrityksen postitushuoneesta asianajajaksi – Jimmylle ei tätä mahdollisuutta suoda. Tämä ei kuitenkaan estä Jimmyn ja Kimin välistä jännitettä vahvistumasta. Heidän suhteensa ei ole vuosisadan rakkaustarina, vaan pikemminkin kertomus kahdesta ystävyksestä, jotka kasvavat huomaamattaan yhteen.

Jokainen Better Call Saulin kausi alkaa lyhyellä etuumalla eli kuvauksella Jimmyn (eli Saulin) arjesta Breaking Bad -sarjan tapahtumien jälkeen. Hän elelee jossakin päin Yhdysvaltoja tekaistun henkilöllisyyden turvin ja työskentelee Cinnabon-kahvilan vuoropäällikkönä. Hänellä ei ole mitään kytköksiä entisen elämänsä ystäviin tai sukulaisiin – menneestä muistuttaa vain rapsuva VHS-nauha, jolle hän on nauhoittanut Saul Goodmanin asianajotoimiston televisiomainoksia. Nämä katkelmat ovat ehkäpä sarjan herkullisinta materiaalia – totta kai me tahdomme tietää, mitä Saulille tapahtui ja tapahtuu Breaking Badin jälkeen.

Lisää vanhoja tuttuja.

Jo sarjan ensimmäisellä kaudella kuvaan pyyhkäisee muitakin vanhoja tuttuja. Olisi väärin kutsua Better call Saul -sarjaa pelkäksi Saul Goodman -spin-offiksi – Mike Ehrmantraut nousee nimittäin jo varhain aivan yhtä tärkeäksi hahmoksi kuin Jimmy. Toisinaan Miken ja Jimmyn tiet risteävät, mutta suurimman osan ajasta he kulkevat kaukana toisistaan – kuin luovien toisiaan vastaan.

Breaking Bad -sarjassa Mike opittiin tuntemaan jäyhänä ja salaperäisenä miehenä, jonka hermot olivat silkkaa jäätä. Better Call Saul suo katsojille tilaisuuden kurkistaa Miken menneisyyteen: sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella kokonainen jakso omistetaan Miken traumaattiselle taustatarinalle. Ja millainen jakso se onkaan!

Vaikka Better Call Saul on näennäisesti komediasarja, ovat sen parhaat hetket niin kivuliaita, että henkeen pistää.

*****

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s