Bojack Horseman (2014–2020) arvostelu

bojack horseman
Bojack Horseman (2014–2020)

Katsoin Bojack Horsemania vuonna 2017 yhden jakson. En rakastunut, ja meinasin jo jättää koko homman siihen. Katsoin kuitenkin vielä toisen ja kolmannen jakson, ja aloin pikku hiljaa lämmetä sarjan omituiselle maailmalle ja hulluille henkilöhahmoille. Vasta toisella tuotantokaudella aloin pitää Bojack Horsemanista varauksettomasti.

Lopulta huomasin nielleeni sarjan neljä ensimmäistä tuotantokautta alle kahdessa viikossa. Iltaisin oli mukavaa lähteä töistä kotiin, sillä tiesin, että kotona minua odottaisi Netflixin lämmin lepatus.

Kun olin ahminut kaikki neljä tuotantokautta, minua oksetti. Silti tahdoin lisää.

Bojack Horsemanille on siis annettava aikaa – makeimmat hedelmät eivät kypsy nopeasti. Ensimmäinen tuotantokausi on tässä tapauksessa pelkkää alkulämmittelyä. Mitä paremmin katsoja oppii hahmot tuntemaan, sitä syvemmin heidän ongelmansa häntä koskettavat – ja sitä enemmän sarja myös naurattaa.

Bojack Horseman on omituinen, tummanpuhuva komediasarja. Kepeähkönä komediana alkanut tarina saa yhä synkempiä sävyjä  tuotantokausi toisensa jälkeen. Näin upeaa kehitystä saa yleensä nähdä vain draamavetoisissa feature-elokuvissa – ei animaatiosarjoissa.

Olen huomannut, että Bojack Horsemanista pitävät ennen kaikkea ihmiset, jotka täyttävät nämä kaksi kriteeriä:

  1. Heidän tuntemuksensa (amerikkalaisesta) populaarikulttuurista on keskimääräistä laajempi, ja
  2. Heissä on syntynyt syvä, itsetietoinen tarve pohtia, miksi elämä on sellaista kuin se on.
Bojackilla ja Horsin’ Around -kollega Sarah Lynnillä on paljon yhteistä: menneisyys televisiossa ja vakava päihdeongelma.

Karkeasti ottaen voisi sanoa, että Bojack Horseman ei sovi iloisille ihmisille. Jos olet iloinen ihminen, lopeta tämän lukeminen ja tee jotakin hyödyllisempää.

Bojack Horseman, tuotantokaudet 1-4

Sarjan nimihahmo Bojack Horseman on parhaat päivänsä nähnyt televisiojulkkis, joka näytteli 90-luvulla suositussa Horsin’ Around -sitcomissa. Suosio nousi Bojackin hattuun ja työnsi tämän jyrkkään alamäkeen. Horsin’ Aroundin tuotannon lopettamisen jälkeen Bojackille jäi vain luksuskoti Hollywoodin rinteillä, krooninen päihdeongelma, vaikea luonne ja joukko rikkinäisiä ihmissuhteita.

Sarjan alussa Bojack suunnittelee tekevänsä näyttävän paluun julkisuuteen elämäkertansa myötä. Elämäkerran kirjoittamisessa häntä auttavat hänen agenttinsa ja (ex-)rakastajattarensa Princess Carolyn ja haamukirjailija Diane Nguyen. Hoodeilla heiluvat myös Dianen poikaystävä ja Bojackin rakkain vihollinen Mr. Peanutbutter sekä hyväntahtoinen pummipoika Todd Chavez, joka majailee Bojackin sohvalla ja pitää tälle seuraa tämän synkimpinä hetkinä.

Näennäisesti sarja kertoo Hollywoodin (tai Hollywoon, kuten sitä aletaan sarjassa kutsua) ja koko viihdeteollisuuden pinnallisuudesta ja raadollisuudesta. Hahmojen ongelmat eivät kuitenkaan liity niinkään viihdeteollisuuteen, vaan huonoon itsetuntoon ja henkisiin haavoihin, joita elämä on heihin lyönyt.

Mitä paremmin tutustumme Bojackiin ja kumppaneihin, sitä selvemmin näemme heidän itsetuhonsa ja surunsa. Käytännössä jokainen sarjan keskeisistä hahmoista on rikki (ehkäpä Mr. Peanutbutteria lukuun ottamatta), kukin omalla ainutlaatuisella tavallaan. Kukin pitää päänsä pinnan yläpuolella ja jatkaa hengittämistä parhaansa mukaan, säröistä ja ruhjeista huolimatta. Tyyli on vapaa.

Diane, teini-ikäinen poptähti Sextina Aquafina ja Princess Carolyn keskustelevat abortista.

Bojack on, kuten hänen Beatrice-äitinsäkin hänelle sanoo, ”syntynyt rikkinäisenä”. Kukapa tämän tietäisi paremmin kuin juuri Beatrice, joka on traumatisoinut ainoan lapsensa jatkuvalla painostuksella, väheksynnällä ja kritiikillä?

Ensimmäisten kolmen tuotantokauden ajan näemme Beatricen hirviönä, mutta neljännellä kaudella saamme tutustua hänen lapsuuteensa ja nuoruuteensa. Ymmärrämme, että Bojackin perhetaustassa piilee trauma, joka siirtyy sukupolvelta toiselle, kehittyy, kasvaa ja muuttaa muotoaan.

Kaikkein voimakkaimmin rikkinäisyyden teemat nousevat esille Bojackin ja haamukirjailija Dianen yhteentörmäyksissä. Myös Dianen varhaisimmat haavat ovat syntyneet lapsuudessa: hän ei saanut perheeltään arvostusta tai tukea, vaan pilkkaa ja hyljeksintää. Diane onnistuu kuitenkin pitämään paketin kasassa huomattavasti paremmin kuin Bojack, joskin myös hänen kohdallaan nuoruuden kokemukset näkyvät vaikeina ihmissuhteina ja kyvyttömyytenä kokea onnea.

bojack horseman
Toddin ja Mr. Peanutbutterin tempaukset tuovat sarjan synkimpiinkin jaksoihin kevyttä huumoria.

Bojack sanallistaa oman surunsa ja viallisuutensa tyhjentävästi ensimmäisellä tuotantokaudella:

You know, sometimes I think I was born with a leak, and any goodness I started with just slowly spilled out of me and now its all gone. And I’ll never get it back in me. It’s too late. Life is a series of closing doors, isn’t it?

Murheen ja masennuksen vastapainona sarjassa on upeaa, asiatonta ja räjähtävää huumoria. Se on pisteliästä ja tummanpuhuvaa, muttei tämän päivän mittapuulla erityisen ”törkeää” tai tulenarkaa. Huumoria johdetaan absurdeista tilanteista ja tapahtumista, oudoista hahmoista ja heidän välisistä suhteistaan (mitä pitäisi ajatella kissasta ja hiirestä, jotka ryhtyvät seurustelemaan?), menneille vuosikymmenille ominaisista ilmiöistä (”This is a song from the 80’s!”) ja siitä, että hahmot päästelevät suustaan asioita, joita ei oikeasti ”saisi” sanoa.

Bojack Horseman, 5. tuotantokausi

Bojack Horseman, 5. tuotantokausi

Mä en ymmärrä, kuinka tämä on mahdollista: Bojack Horseman vain paranee kausi kaudelta.

Diane totuttelee sinkkuelämään erottuaan Mr. Peanutbutterista, joka puolestaan laittaa uutta matoa koukkuun ja alkaa deittailla Elephantessa työskentelevää, hädin tuskin teini-iän ohittanutta mopsia. Princess Carolyn yrittää epätoivoisesti edistää yksin adoptioprosessiaan ja huolehtii samalla Bojackista. Todd päätyy Bojackin Philbert-sarjaa tuottavan yrityksen mainosmyyntijohtajaksi ja onnistuu vahingossa nostamaan rakentamansa seksirobotin yrityksen toimitusjohtajaksi. Bojack hakee lämpöä Philbertin naispääosan esittäjän sylistä, teloo selkänsä ja saa reseptin vahvoihin kipulääkkeisiin – arvaatte varmaankin, kuinka tässä käy.

Diane laskeutuu sinkkutytön rooliin. Bojack yrittää olla kiltti.

Sarjassa on kohdattu aiempina tuotantokausina synkkiä hetkiä: Sarah Lynnin ja Herb Kazzazin kuolemat, kurkistus Bojackin äidin lapsuuteen, Dianen abortti, Bojackin ja Toddin välirikko. Viides tuotantokausi vetää kuitenkin pohjat. Bojack on jälleen kiipeämässä suosion kukkuloille – ja samalla hänen todellisuudentajunsa horjuu pahemmin kuin koskaan ennen.

Todd päätyy vahingossa suuren yhtiön myyntijohtajaksi.

Lokakuussa 2018 syntynyt #metoo-ilmiö näkyy viidennen tuotantokauden tapahtumakuluissa selvästi. Sarja onnistuu tuomaan esille sitä ristiriitaa, joka syntyy miesten ja naisten välille käytännössä aina, kun puhutaan häirinnästä ja väkivallasta: miehet voivat valita, mitä he asiasta ajattelevat vai ajattelevatko mitään, mutta naiset eivät pääse omaa rooliaan karkuun.  Diane kiteyttää asian komeasti todetessaan Bojackille, ettei naisena oleminen ole hänelle mikään harrastus. Tuotantokauden loppupuolella tuodaan hienosti esille myös ajatus siitä, ettei kukaan identifioi itseään mieheksi, joka ahdistelee naisia – ahdisteltu ja suoranainen väkivalta tulevat valitettavan usein yllätyksenä tekijälle itselleenkin. (Se ei suinkaan vähennä millään tekijän syyllisyyttä tai vastuuta asiassa.)

En tiedä, miten kuutoskausi voisi enää tätä ylittää.

Bojack Horseman, 6. tuotantokausi

Bojack Horseman, 6. tuotantokausi

Bojack Horseman is over, and everything is worse now.”

Bojack Horsemanin viimeinen tuotantokausi keskittyy tilintekoon ja kautumukseen. Tuotantokausi alkaa vieroitushoidosta, jossa Bojackin alkoholismin juuria kaivellaan yhä syvemmältä. Jo pitkään olemme tienneet, että Bojackin lapsuudenkodissa ei syljetty lasiin. Silti uudet kertomukset siitä, miten vahva vaikutus Bojackin vanhemmilla on ollut hänen juomiseensa, onnistuvat yllättämään ja jopa järkyttämään.

Muuttuuko Bojack todella vieroituksen myötä, vai teeskenteleekö hän muuttuneensa? Oli todellista muutosta tapahtunut tai ei, Bojackin menneisyys ei katoa sormia napauttamalla. Vaikka hän vieroittautuu päihteistä, menneet pahat teot häämöttävät peruutuspeilissä.

Paige Sinclair ja Max Whatshisname nuuskivat Bojackin jälkiä.

Princess Carolyn on viimein saanut syliinsä lapsen. ”Nimetön Princess Carolyn -projekti” työntää äitinsä uupumuksen partaalle. Äitinä oleminen ei ole aivan sitä, mitä Princess Carolyn odotti. Rakastaako hän lastaan tarpeeksi? Onko hän läsnä tarpeeksi lapselleen – entä asiakkailleen? Sopivatko uratavoitteet ja lapsen kasvattaminen yksinhuoltajana sittenkään yhteen elämään? Princess Carolyn on järjestänyt itsensä kireään elämäntilanteeseen, mutta hänet on tehty kestämään – ja onneksi hänellä on apunaan Todd.

Diane päätyy uuden parisuhteen myötä Chicagoon ja alkaa työstää pitkään suunnittelemaansa esseekokoelmaa. Sanat kuitenkin kieltäytyvät ilmestymästä paperille. Teos, jonka pitäisi tehdä Dianen elämästä ja tuskasta merkityksellistä, ei suostu syntymään.

Dianen kokemus suuren esseeteoksen suhteen on monille tuttu elävästä elämästä: me unelmoimme vuosia tekevämme jotakin suurta, mutta matkan varrella me muutumme huomaamattamme. Ja kun tuon jonkin suuren tekeminen olisikin ajankohtaista, suureksi yllätykseksemme emme osaa tai halua toimia. Suuri tavoitteemme on muuttunut merkityksettömäksi. Emme ole enää se ihminen, joka unelman alunperin rakensi.

Bojack ei olisi jättänyt jälkeään Hollywoodiin ilman Herbiä.

Osa hahmoista jää vaille tarinan sulkeumaa. Olen odottanut jo kauan perusteellisempaa jaksoa Bojackin isän Butterscotch Horsemanin menneisyydestä. Butterscotch on kaikessa vittumaisuudessaan mahdottoman kiinnostava hahmo, mutta taustatarinan puutteen vuoksi yksiulotteinen ja vaikea ymmärtää. Silti hän on vaikuttanut Bojackin kehitykseen yhtä lailla kuin Beatrice, jonka menneisyyttä ja traumoja sentään käsiteltiin sarjassa usean jakson verran – olkoonkin, että Butterscotchin tapa olla isä oli usein pelkkää poissaoloa.

Butterscotch ei ole ainoa hahmo, jonka tarina jää ikään kuin kesken. Tämä on ymmärrettävää: sarjan lopettamispäätös tuli yllättäen, ja olisi epäoikeudenmukaista vaatia kunnollista sulkeumaa kaikille sarjan hahmoille yhden (joskin pitkän) tuotantokauden aikana.

Bojack tapaa vanhoja ystäviään kohtalonomaisessa unessa.

Lisäksi Bojack Horseman on ikään kuin irvaillut sulkeuman konseptille jo pitkään. Horsin’ Aroundin viehätys perustui sulkeumaan – vajaan puolen tunnin mittaisen sitcom-jakson aikana käytiin orjallisesti läpi alku, keskikohta ja loppu, minkä jälkeen palattiin aina samaan muuttumattomaan lähtötilanteeseen. Bojack Horseman ei kuitenkaan ole Horsin’ Around – se muistuttaa paljon enemmän tosielämää, emmekä me saa tosielämässä nähdä sulkeumia läheskään niin usein kuin haluaisimme.

Onneksi sulkeuma saavutetaan kahden olennaisen sivuhahmon kohdalla. Yksityiskohta, jossa sulkeumaan viitataan, hujahtaa helposti ohi, ja itsekin huomasin asian vasta selatessani kutoskauteen liittyviä nettikeskusteluja. Tämän linkin takaa aukeaa hurja spoileri.

Bojack ja Diane ovat kulkeneet yhdessä pitkän tien.

Bojack Horseman on ennen kaikkea tarina Bojackin ja Dianen suhteesta. Sarjan ensimmäisessä jaksossa he tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa – ja ainakin minulle syntyi se vaikutelma, että sarjan viimeisen jakson tapahtumien jälkeen he eivät tapaa toisiaan. Me näemme alku- ja loppupisteen – ja kaiken siltä väliltä. Vaikka Diane ja Bojack ovat syvästi rikkinäisiä olentoja, he oppivat toisiltaan paljon ja tulivat ymmärtääkseni sen seurauksena ainakin jossain määrin rehellisemmiksi ja onnellisemmiksi ihmisiksi.

Jos Bojack Horsemanin kerran oli päätyttävä, olen iloinen, että se päättyi näin.

*****

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s