Kun lisää Bojack Horseman -jaksoja ei ole enää luvassa, on sopiva hetki luoda katsaus sarjan parhaisiin jaksoihin. Luvassa massiivisia spoilereita kaikista kuudesta tuotantokaudesta.
10. Surprise! – Hassutellaan
Kausi 6, jakso 4
Diane: I need to know you’re okay. I can’t go to Chicago if I don’t know you’re okay.
Bojack: That’s not a friendship. It’s a hostage situation.
Surprise! on hassuttelujakso, jossa sarjan tarina ei juuri etene, vaan antaa tilaa vapaalle, kevyelle tilannehuumorille. Todd on järjestänyt Mr. Peanutbutterille ja Picklesille yllätyshäät ja kutsunut heidän läheisensä pariskunnan kotiin. Vieraat piiloutuvat Mr. Peanutbutterin olohuoneeseen tarkoituksenaan hypätä yhdessä näkyviin, kun pariskunta saapuu.
Toddin suunnitelma menee kuitenkin mönkään, kun Mr. Peanutbutter tunnustaa pettäneensä Picklesiä. Koska pariskunta on autuaan tietämätön yllätysvieraiden läsnäolosta, alkavat he pestä likapyykkiä läheistensä kuullen. Seuraa pitkä pätkä elokuvallista akrobatiaa, kun vieraat pyrkivät parhaansa mukaan piilottelemaan olohuoneen huonekalujen takana. Samalla Mr. Peanutbutter ja Pickles kiertävät ympäri asuntoa riidellen ja moittien toistensa perheenjäseniä.
Yläkerrassa Bojack ja Diane selvittävät välejään. Diane on muuttamassa Los Angelesista Chicagoon, mutta tahtoo ensin varmistaa, että Bojack pärjää ilman häntä. Bojack suhtautuu asiaan tyynesti. Me ymmärrämme, että hän ei ole sama itsekeskeinen, mustasukkainen paskapää kuin ennen. Hän ei takerru Dianeen, vaan päästää hänet tavoittelemaan onneaan Chicagossa.
Surprise! on tapahtumaköyhä jakso, jonka käsikirjoitus on varmaankin ollut vain muutaman liuskan mittainen. Sen vähät tapahtumat kuitenkin muodostavat sarjassa tärkeän käännekohdan: Pickles alkaa ajautua kauemmas Mr. Peanutbutterista, ja Diane ottaa suunnaksi Chicagon. Nämä ovat suuria tapahtumia, jotka tarvitsevat ympärilleen keveämmän jakson.
9. Downer Ending – Myöhäistä valita toisin
Kausi 1, jakso 11
I spend a lot of time with the real me, and believe me, nobody’s gonna love that guy. Now if you’ll excuse me, I need to go take a shower, so I can’t tell if I’m crying or not.
– Bojack Horseman
Downer Ending kertoo Bojackin epätoivoisesta yrityksestä estää One Trick Ponyn julkaisu. Bojack pitää Dianen kirjaa liian rehellisenä ja uskoo, että se saa yleisön hylkäämään hänet. Siksi Bojack lupaa kustantajalle puskea viidessä päivässä ulos oman kirjansa, joka peittoaa Dianen teoksen.
Koska kirjoittaminen ei ole Bojackin vahvuus, tarvitsee hän apua. Todd ja Sarah Lynn rientävät hätiin. Seuraa eeppinen huumeputki, jonka päätteeksi kaikkien todellisuudentaju tutisee. Bojack varjoaa omalle tripilleen, jossa pääsemme kurkistamaan ensimmäistä kertaa hänen traumoihinsa.
Tripin alku koostuu hauskoista elokuvallisista kikoista: animointityyli vaihtelee sen mukaan, millaisia tunteita Bojack käy läpi. Hänen ääriviivansa katoavat, ja kauhuissaan oman identiteettinsä häviämisestä hän leviää väripinnoiksi kuvaruudulle. Pian jäljellä on enää lyijykynällä piirretty tikku-ukko, joka sekin pyyhitään pois. Beatrice pakottaa pienen ja pelokkaan Bojackin laulamaan illallisvieraille, minkä jälkeen Bojack palaa taas kerran Horsin’ Aroundin kuvauksiin.
Kohtausten keskeinen teema on valitseminen: omat valintamme tekevät meistä sen, mitä olemme. Muulla ei ole merkitystä.
Tripin lopussa Bojack valitseekin toisin ja jättää Hollywoon. Hän perustaa Charlotten kanssa perheen Sugarmanien kesäpaikkaa muistuttavaan taloon ja elää rauhallista, tasaista elämää. Samassa jaksossa Bojack esittää Toddille ja Sarah Lynnille visionsa siitä, kuinka hänen elämäkertansa tulisi päättyä: vanhana hevosena hän ui pihalammen keskelle ja antaa veden viedä hänet mukanaan. Tämä on yksi sarjan ensimmäisistä viittauksista siihen, että Bojack kuolisi hukkumalla.
Samalla Downer Ending enteilee ensimmäisen tuotantokauden suuren tarinan loppua: elämäkerta on valmis, eikä Dianella ja Bojackilla ole pakottavaa syytä viettää yhdessä aikaa. He ovat kuitenkin kirjan työstämisen aikana ystävystyneet. Diane on toimintakykyinen, mutta silti masentunut ja traumatisoitunut – siksi hän ymmärtää Bojackia paremmin kuin kukaan muu, ja siksi näiden kahden päällisin puolin katsottuna hyvin epäsuhtaisen ihmisen välille syntyy syvä kiintymys. Downer Endingissä se joutuu kuitenkin koetukselle, ja hetken näyttää jo siltä, ettei heidän ystävyytensä voi jatkua.
8. The Old Sugarman Place – Trauma, joka periytyy
Kausi 4, jakso 2
Love does things to a person. Terrible things. Beatrice, promise me you will never love anyone as much as I loved Crackerjack.
– Honey Sugarman
The Old Sugarman Place kuvaa Bojackin pakomatkaa Hollywoosta, joka kohisee Sarah Lynnin kuolemasta. Jakso alkaa upealla tulkinnalla A Horse with no Name -kappaleesta, jonka soidessa Bojack harhailee Teslallaan yhä kauemmas kotoaan. Pian hän keksii, minne mennä: hän suuntaa isovanhempiensa Joseph ja Honey Sugarmanin vanhaan kesäpaikkaan.
Vanha lomapaikka on oiva vertauskuva Bojackin suvulle. Se on joskus ollut kaunis ja viihtyisä, mutta ajan ja laiminlyönnin vuoksi rapistunut käyttökelvottomaksi. Bojackin oleilua talossa rytmittävät väläykset hänen Beatrice-äitinsä lapsuudesta 1940-luvulta. Kun menneisyys limittyy nykyisyyteen, alamme ymmärtää yhä paremmin, miksi Beatrice oli sellainen kuin oli ja miksi hän kasvatti poikaansa siten kuin kasvatti.
Sugarmanien perustrauma liittyy Beatricen Crackerjack-veljen kuolemaan. Veli on Honey-äidin silmäterä – ja kun Crackerjack lähtee sotaan tappamaan natseja eikä koskaan palaa, Honey musertuu. Hän joutuu ”naisellisten tunteiden” (kuten Joseph-isä niitä nimittää) valtaan. En ole aivan varma, tekikö Honey tavallista surutyötä vai oliko hän joutunut maanis-depressiivisyyden pyörteisiin. Oli miten oli, Joseph ei siedä vaimonsa ”hysteerisiä” tempauksia, vaan vie tämän veitsen alle.
Honeyn lobotomia tarkoittaa Beatricelle käytännössä sitä, ettei hänellä ole enää äitiä. Silti Beatrice on ehtinyt periä äidiltään jotakin: Honeyn aiemmin sanavalmis ja napakka puhetyyli on tarttunut hänen tyttäreensä. Beatricessa se jalostuu vuosien myötä piikittelyksi ja suorastaan virtuoosimaiseksi vittumaisuudeksi.
Myös Josephin yltiövanhoillinen ja sovinistinen käsitys siitä, millaisia naisten tulee olla, on vaikuttanut Beatriceen. Joseph tuo mieleen Mad Men -sarjan ja erityisesti Roger Sterlingin hahmon: hän pitää velvollisuutenaan kehuskella sihteerinsä ulkomuotoa ja on sitä mieltä, että naisen paikka on kotona tai ihan korkeintaan toimiston vastaanottotiskin takana. Itkut ja muut tunteenpurkaukset ovat merkki siitä, että naisessa on jotakin vialla.
Kiinnostavaa muuten on, että tosielämän Joseph Sugarman on mainosmaailman pitkäaikainen vaikuttaja erityisesti suoramarkkinoinnin saralla. Hänen pääteoksensa The Adweek Copywriting Handbook on tekstisuunnittelun moderni klassikko. Sattumaako? Uskon, että Beatricen isä olisi pärjännyt hyvin mainosalalla Madison Avenuen hullujen miesten kanssa.
Jakson B-tarinassa Sugarmanien kesäpaikan naapuri Eddie auttaa Bojackia remppaamaan talon huippukuntoon. Kun talo on viimein mintissä, Bojack päättää nuijia sen matalaksi. Ele ei ole kovin kunnioittava Eddietä kohtaan, mutta silti ymmärrän Bojackin ratkaisua – tärkeintä on talon korjaamiseen liittyvä prosessi, ei lopputulos. Vaikka Bojack ja Eddie jakavat vaikeita hetkiä ja ystävystyvät, lopulta Bojack hylkää hänet – aivan kuten ne kymmenet ihmiset, jotka hän käyttänyt hetken omaksi hyödykseen, ja hylännyt sitten, kun hän ei heitä enää tarvitse. Bojack ja Eddie eivät tapaa enää koskaan.
7. Stupid Piece of Shit – Ääni pään sisällä
Kausi 4, jakso 6
Piece of shit. Stupid piece of shit. You’re a real stupid piece of shit. But I know I’m a piece of shit. That makes me better than all the pieces of shit who don’t know they’re pieces of shit. Or is it worse?
– Ääni Bojackin pään sisällä
Stupid Piece of Shit havainnollistaa, millaista on olla Bojack Horseman. Me tiedämme, että Bojackin itsetunto on hauras kuin suolahuntu tequila-lasin reunassa. Me tiedämme, että Bojack on kasvanut perheessä, jossa häntä ei tuettu tai rohkaistu, vaan pilkattiin ja piikiteltiin. Kuitenkin vasta Stupid Piece of Shit -jakso esittää käytännössä, millainen ääni Bojackin päässä huutaa. Hänen äitinsä moitteet ovat muuttuneet sisäiseksi puheeksi.
Hollyhock ja Beatrice astuvat Bojackin luona, ja Bojackilla olisi nyt oiva tilaisuus vaalia suhteita elämänsä tärkeimpiin naisiin. Jokin estää häntä. Hän ei pysty. Vaikka Hollyhockista on tulossa yksi hänen elämänsä tukipilareista, hän pakenee tämän luota. Aiemmat suhteet ovat saaneet Bojackin pelkäämään läheisyyttä – hän pelkää myrkyttävänsä Hollyhockin samalla tavalla kuin hän myrkytti Sarah Lynnin.
Beatrice on vakavasti dementoitunut ja hellii lelukaupasta haettua vauvanukkea. Kun talon naiset lepertelevät muoviselle vauvalle, Bojack kiivastuu – hänen äitinsä, hänen paskamainen, laiminlyövä äitinsä, joka tarjosi hänelle lapsena kannustuksen sijaan jatkuvaa pilkkaa ja motkotusta, paijaa nyt muovista nukkea kuin vuoden äiti. Bojackilla keittää yli, ja hän avautuu Hollyhockin edessä Beatricelle tämän kasvatusmetodeista:
What if for 18 years straight I just tell [the baby] how worthless it is every day, how it embarrasses me, how my life would be better if it was never born? Would that be a good idea?
– Bojack
Hollyhock säälii Beatricea, mutta Bojack ei ole valmis antamaan anteeksi. Häntä ei kasvatettu anteeksiantoon tai empatiaan. Vaikka Beatricen ja Bojackin välit ovat lopullisesti rikki, jaksoon syntyy mukava sulkeuma Bojackin ja Hollyhockin keskustelusta. Hollyhock kärsii samoista, pakkomielteenomaisista ajatuksista kuin Bojack – myös hänen korvaansa huutaa ääni, joka sanoo, että kaikki vihaavat häntä ja että hän on arvoton. Tästä jaetusta kokemuksesta syntyy yhteys kahden elämässään eksyneen välille.
Jakson kakkostarina kuvaa, kuinka Princess Carolyn ja tämän ex-rakastaja Rutabaga järjestävät yhdessä Courtney Portnoylle ja Toddille megahäitä ja Meryl Streepille ikiomaa elokuvaprojektia. Sivujuoni ei ole sarjan hohdokkain, mutta sisältää sentään yhden upean toddismin: Toddin ja Courtneyn valeavioliitto olisi tyhjä sisältä, kuin purkkatikkari ilman purkkaa. Siksi sille on sanottava ei.
6. Time’s Arrow – Kun rakkaus on myrkkyä
Kausi 4, jakso 11
It would only depress me to watch you bumble around like that. All the sacrifices I made, so that you could do this.
– Beatrice Bojackille
Time ’s Arrow kaivautuu syvemmälle Bojackin perhehistoriaan kuin yksikään toinen sarjan jakso. Sen nimi on viittaus Joseph Sugarmanin lausahdukseen siitä, kuinka ”ajan nuoli ei pysähdy tai käänny ympäri, vaan marssii eteenpäin”. Tässä jaksossa tapahtuu kuitenkin se, mitä ei pitäisi tapahtua: ajan kulku kääntyy ja Beatrice käy mielessään läpi tapahtumia yhä kauempaa ja kauempaa menneisyydestä. Tapaamme Beatricen kolmessa elämäntilanteessa: 9-vuotiaana tyttönä, 25-vuotiaana, sanavalmiina neitona ja 60-vuotiaana, katkerana naisena.
Perustukset Beatricen suojamuureille on valettu jo lapsena. Hänen ikätoverinsa ovat kiusanneet häntä ja sulkeneet hänet kaveriporukan ulkopuolelle. Ydintrauma kuitenkin syntyy vasta, kun Beatrice sairastuu tulirokkoon: koska Beatricen isä pelkää rokon saastuttaneen Beatricen vauvanuken, heitetään se takkaan. Kuva takassa palavasta nukesta syöpyy Beatricen mieleen lähtemättömästi.
Nämä kokemukset ovat järkyttäneet Beatricen turvallisuudentunnetta niin syvästi, että hänestä kasvaa kyyninen nuori nainen, joka ei rakasta ketään tai mitään. Nuori Beatrice on älykäs, oikeudentuntoinen, huumorintajuinen ja sanavalmis, ja hän olisi hyvin voinut menestyä esimerkiksi politiikassa tai liike-elämässä. Elämä kuitenkin vei hänet toiseen suuntaan.
Beatrice on oppinut jo pienenä tyttönä olevansa vaarallinen: koska hän rakasti nukkeaan ja tartutti siihen tulirokon, oli nukke tuhottava. Hän tietää, että hänen rakkautensa on myrkkyä. Kenties hänen myöhempi kylmyytensä Bojackia kohtaan johtuu osittain tästä. Hän ei halua tartuttaa ja tuhota rakkaudellaan omaa lastaan. Hän ei kuitenkaan ymmärrä, että myös rakkaudettomuus on myrkkyä.
Jakson kenties paras hetki on Beatricen ja Butterscotchin ensikohtaaminen. Beatrice on rahakkaasta perheestä, Butterscotch taas pelkkä pummi. Heillä on kuitenkin yhteisiä mielenkiinnonkohteita ja samanlainen viiltävä huumorintaju. Pienen hetken he ovat yhdessä onnellisia, kunnes he alkavat vihata toisiaan. He pysyttelevät kuitekin Butterscotchin kuolemaan asti yhdessä, sillä kumpikaan ei kykene toisenlaiseen suhteeseen tai elämään. Samalla he täyttävät yhteisellä myrkyllään Bojackin.
5. Free Churro – Paska ei muutu kullaksi
Kausi 5, jakso 6
I kept waiting for that, the proof, that even though my mother was a hard woman, deep down she loved me and cared about me and wanted me to know that I made her life a little bit brighter. Even now, I find myself waiting.
Hey, Mom, knock once if you love me and care about me and want me to know I made your life a little bit brighter.
– Bojack Beatricen hautajaisissa
Free Churro kuvaa Beatrice Horsemanin hautajaisia. Se koostuu kahdesta monologista, joiden käsikirjoitus ja ääninäyttely hipovat täydellisyyttä. Kuva on rajattu Bojackin perheeseen tiukemmin kuin koskaan aiemmin: Ääneen pääsevät vain Bojack ja hänen isänsä Butterscotch.
Ennen alkutunnusta pääsemme kurkistamaan Bojackin nuoruuteen. Beatrice on saanut hermoromahduksen, minkä vuoksi Butterscotch joutuu keskeyttämään kirjoitustyönsä ja noutamaan Bojackin jalkapalloharjoituksista, vaikka pojan kuljettaminen kuuluu hänen mielestään vaimon tehtäviin. Butterscotchin kiukku ei kohdistu pelkästään Beatriceen, vaan kaikkiin naisiin. Lopulta Butterscotch kääntää asian päälaelleen: Bojackin pitäisi olla kiitollinen siitä, että hänen vanhempansa opettavat hänelle jo varhain, ettei naisiin ole luottamista – naisiin tai kehenkään muuhunkaan.
Butterscotchin monologin ja alkutunnuksen jälkeen siirrytään noin 40 vuotta ajassa eteenpäin Beatricen hautajaisiin, joissa Bojack pitää muistopuheen. Hänen puheensa on ennen kaikkea itsetutkiskelua: hän ei ymmärrä, miksi hänen äitinsä oli sellainen kuin oli, joten hän keskittyy enemmän siihen, miksi hänestä itsestään tuli sellainen kuin tuli. – Me katsojat olemme jo tässä vaiheessa nähneet The Old Sugarman Place– ja Time’s Arrow -jaksot ja tiedämme siksi melko hyvin, miksi Beatrice on kasvanut kieroon. Bojackille nämä asiat eivät koskaan selviä.
Bojackin ja Beatricen välit ovat aina olleet vaikeat, ja on siksi tavallaan yllättävää, että Bojack ylipäätään on pahoillaan äitinsä kuolemasta. Niin kuitenkin on: hän on koko elämänsä odottanut, että suhde äitiin voisi kehittyä. Nyt kun äiti on kuollut, toivo on menetetty. Vuosikymmeniä alas valunut paska ei muuttunut lopussa kullaksi. On aika päästää irti.
Free Churro on upea, riipivä jakso. On hämmästyttävää, kuinka paljon pettymystä, kaunaa ja surua on saatu ahdettua yhteen monologiin – ja vieläpä vailla pienintäkään pateettisuuden tai ylitunteellisuuden häivää. Bojackin ja Beatricen dialogi oli aina täynnä nokkelaa, ironista sanailua, jossa mitään ei ole tarkoitus ottaa kirjaimellisesti. Muistopuheen lopussa Bojack viimein kykenee puhumaan äidilleen rehellisesti. Hän paljastaa, kuinka syvästi Beatrice on häntä haavoittanut:
Like, how hard is it to do something nice for a person? — — I’m your son! All I had was you!
4. INT. SUB – Hassutellaan taas
Kausi 5, jakso 7
How do you make something right when you’ve made it so wrong, you can never go back?
– Philbert/Bojack
INT. SUB –jaksossa kiinnostavinta ei ole tarina, vaan tapa, jolla se kerrotaan. Jakson kehyskertomuksessa pariskunta – tohtori Indira ja työpaikksovittelija Mary-Beth – menee syömään illallista ja juttelee samalla työasioistaan. Koska vaitiolovelvollisuus sitoo molempia, he muuttavat asiakkaidensa nimiä ja tuntomerkkejä. Bojackista tulee ahdistunut Bobo-seepra, Toddista Keisari Sorminaama, Dianesta Whalesin prinsessa Diana, Mr. Peanutbutterista Mr. Suklaa-hasselpähkinälevite ja Princess Carolynista Sykkivän kaipauksen usva naisen muodossa (kyllä, luit oikein).
Bobo käy läpi vaikeaa elämänvaihetta. Hänen äitinsä on vastikään kuollut, eikä hän voi/halua/uskalla/kehtaa keskustella asiasta kenenkään kanssa. Samalla Dianan pitkäaikainen terapeutti tohtori Indira kehottaa häntä ottamaan etäisyyttä Bobosta. Lopputulos: koska Bobo ei voi puhua äitinsä kuolemasta Dianalle, hän ryntää Indiran vastaanotolle terapoitavaksi. Diana on iloinen, että Bobo myöntää viimein tarvitsevansa apua, mutta toivoo, että hän hakisi apua joltain muulta kuin Dianan terapeutilta.
Sillä aikaa kun Bobo vuodattaa monologiaan tohtori Indiralle, Diana yrittää auttaa sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja-delfiini Flippyä. Tämä valittaa, kuinka suuret paineet häneen on kohdistettu: kaikki pitävät häntä nerona, vaikka hän ei tosiasiassa tiedä yhtään, kuinka edetä. Juuri tämä kohtaus tuo esiin sen, mikä Flipin hahmossa on ainutlaatuista: häntä vaivaa samanaikaisesti sekä säälittävän huono itsetunto että megalomania. Lisäksi hän ei yksinkertaisesti ole kummoinen käsikirjoittaja. Ilman Dianan apua valmista ei tulisi lainkaan. Silti Flippy ottaa työstä kaiken kunnian.
Toisaalla Sykkivän kaipauksen usva naisen muodossa ja Keisari Sorminaama kinastelevat siitä, kuka on syönyt jääkaapista viimeisen mozzarellapötkön. Sovittelijaksi saapuu Mary-Beth. Kinassa ei ole paljonkaan järkeä, mutta sovittelua on hassujen hahmojen vuoksi sitäkin hauskempaa seurata.
Tarina nytkähtää kunnolla eteenpäin vasta jakson lopussa, kun Diana naputtaa Philbertin käsikirjoitukseen kaiken, mitä tietää Bobon puuhista Charlotten ja Pennyn luona New Mexicossa. Lopputuloksena on erinomaista, usvaista detektiividraamaa. Samalla Diana pakottaa Bobon käymään läpi uudelleen New Mexicon tapahtumia. Vaikka INT. SUB on näennäisesti kevyt hassuttelujakso, sen tarinassa Bobon… Bojackin… elämä alkaa ensimmäistä kertaa sekoittua Philbertin elämään. Me tiedämme, kuinka tämä polku päättyy.
3. The Showstopper – Asioita, joita ei voi korjata
Kausi 5, jakso 11
What the fuck is wrong with you?
– Gina Cazador Bojackille
The Showstopper on yksi harvoista Bojack Horsemanin jaksoista, jotka onnistuvat aidosti järkyttämään. Missään toisessa jaksossa Bojack ei vahingoita muita yhtä konkreettisesti ja peittelemättömästi kuin The Showstopperissa. Hän rikkoo ihmisiä pitkin sarjaa, mutta hänen pahat tekonsa esitetään aina peitetysti (That’s Too Much, Man!) tai sellaisessa kontekstissa, joka saa hänen tekonsa näyttämään vähemmän pahoilta (Escape from L.A.). The Showstopper on kuitenkin poikkeus.
The Showstopper alkaa Philbertin truedetectivemäisellä alkutunnuksella. Jakson kerronta vuorottelee Philbertin ja Bojackin arjen kuvauksen välillä, eikä katsoja aina voi olla varma, kummasta sarjasta – Bojack Horsemanista vai Philbertistä – on kyse. Bojackin todellisuudentaju horjuu, jolloin hänen elämänsä käänteet ja Philbertin juoni sekoittuvat keskenään. Selkävammaan määrätyt kipulääkkeet pitävät Bojackin niin tukevasti tokkurassa, että arki hajoaa käsiin.
The Showstopperissa nähdään yksi sarjan mieleenpainuvimmista musiikkinumeroista: tokkurainen Bojack kuvittelee Ginan laulamassa kappaletta showbisneksestä. Ginan esittämässä kappaleessa nostetaan ensimmäistä kertaa selkeästi esiin ajatus elämästä näyttelemisenä:
Life is a never-ending show, my friend
A twisting turning ever-burning show
The audience is everyone you know, my friend
Leave them with a smile when you go
Tämä ajatus nousee vielä vahvemmin esille sarjan kuudennella tuotantokaudella, jolloin joudumme pohtimaan, onko Bojack todella muuttunut mies hevonen vai näytteleekö hän vain.
The Showstopper esittää Bojackin saastana – olentona, jollaiselle jokainen meistä toivoisi vakavaa rangaistusta. Hänen tekonsa on niin raskas, että vihaisimme häntä, jos hän ei seuraavassa jaksossa haluaisi ottaa julkisesti vastuuta tapahtuneesta. Lisäksi on sarjan tekijöiden etu, että Bojack on hevonen, eikä valkoinen, keski-ikäinen mies – tilanne on juuri sopivasti etäännytetty todellisuudesta, että pystymme käsittelemään sen kääntämättä hänelle selkäämme.
Fun fact: Sana fuck mainitaan kerran ja vain kerran kullakin Bojack Horsemanin tuotantokaudella. Fuck lausutaan ääneen silloin, kun jokin menee rikki tai muuttuu peruuttamattomasti. Viidennellä tuotantokaudella tämä sana lausutaan The Showstopper -jakson lopussa. Muut fuckit voitte tsekata täältä.
2. That’s too Much, Man! – Sarah Lynnin viimeiset hetket
Kausi 3, jakso 11
I want to be an architect.
– Sarah Lynnin viimeiset sanat
That’s too Much, Man! kytkee yhteen kaksi Bojackin suurta virhettä: yllätysvierailun Penny Carsonin luona ja Sarah Lynnin kuoleman.
Perusasetelmaltaan jakso muistuttaa Downer Endingiä: Bojack vetää Sarah Lynnin mukanaan pitkään ryyppyputkeen. Jakson alussa Sarah Lynn juhlistaa sitä, että yhdeksän kuukautta selvin päin on tullut täyteen. Kun Bojack soittaa hänelle ja kysyy, haluaako Sarah Lynn bilettää, on vastaus innokas ja nopea kyllä.
Jaksossa viitataan monta kertaa siihen, kuinka suuri merkitys Bojackilla on ollut Sarah Lynnin elämän kulkuun. He ovat tunteneet toisensa käytännössä koko Sarah Lynnin elämän, ja Bojack oli Sarah Lynnille isähahmo. Myöhemmissä jaksoissa saamme kuulla lisää siitä, millainen vaikutus Bojackilla oli Sarah Lynniin ja kuinka merkittävä rooli hänellä oli erityisesti siinä, että Sarah Lynnistä tuli päihderiippuvainen. Nämä huomiot tekevät That’s Too Much, Manista vieläkin surullisemman jakson.
Jakso päättyy planetaarioesitykseen, joka saa Bojackin vakuuttuneeksi omasta pienuudestaan kaikkeuden keskellä:
So it doesn’t matter what we did in the past, or how we’ll be remembered. The only thing that matters is right now. This moment. This one spectacular moment we are sharing together.
Right, Sarah Lynn? Sarah Lynn?
Sarah Lynn?
Näihin sanoihin kiteytyy se, miksi Bojack epäonnistuu toistuvasti yrityksissään olla parempi ihminen hevonen. Nykyhetki ei ole ainoa asia, jolla on merkitystä – menneisyys ei lakkaa olemasta, vaan myös sillä on merkitys. Se, että Bojack onnistuu pienen hetken olemaan onnellinen ja huoleton, ei pyyhi pois elämänmittaista masennusta. Se, että Bojack on pienen hetken huomaavainen muita kohtaan, ei poista hänen aiempia pahoja tekojaan.
Kunniamaininta: Hooray! Todd Episode!
Kausi 4, jakso 3
Hollyhock: Ever since I was a baby, people have always said that I kind of look like Bojack Horseman.
Todd: Oh my god! That is a terrible thing to say to a baby!
Todd yksi lempihahmoistani, ja siksi en voi julkaista tätä juttua antamatta kunniamainintaa hänelle omistetulle Hooray! Todd Episode! -jaksolle.
Todd on monessa suhteessa Bojackin vastakohta. Siinä missä Bojack rikkoo muita ihmisiä, Todd auttaa muita ja korjaa milloin mitäkin. Toisin kuin Bojack, hän ei mene elämän antamista iskuista rikki. Kun häntä ammutaan kanuunalla, kuula ei uppoa, vaan kimmahtaa pois. Toddin kestävyys tuntuu liittyvän hänen lapsenomaisuuteensa: hän iloitsee pienistä asioista ja löytää niistä merkityksen harhailevalle elämälleen.
Jakson nimi viittaa Toddin Hooray!-catchphraseen. Hauska sattuma on, että Toddin ääninäyttelijän Aaron Paulin aiempi suuri roolityö eli Breaking Badin Jesse Pinkman tuli niin ikään tunnetuksi yhden sanan catchphrasesta: Bitch!
Opimme tuntemaan Toddin saamattomana pummina, joka asusteli Bojackin sohvalla. Pikku hiljaa olemme kuitenkin oivaltaneet, että hän on kaikkea muuta kuin saamaton – pikemminkin hän on hämmästyttävän toimelias. Ihmiset hänen ympärillään olettavat, että hänellä ei ole järkevää tekemistä, ja siksi pyytävät häneltä milloin mitäkin. Hooray! Todd Episode! havainnollistaa, kuinka paljon työtä näistä pienistä askareista koituu. Todd on lopulta huomattavasti kiireisempi kuin suurin osa ihmisistä, jotka pyytävät häneltä palveluksia.
Jakson aikana Todd…
- Soittaa sinfoniaorkesterissa
- Jää jumiin julkiseen vessaan
- Kieltäytyy väärentämästä Mr. Peanutbutterin allekirjoitusta ja saa Katrinalta haukut
- Väärentää Mr. Peanutbutterin allekirjoituksen ja saa Katrinalta haukut
- Joutuu kaksi kertaa tyrmätyksi kloroformilla
- Siivoaa Bojackin talon lattiasta kattoon
- Todistaa, että Bojack ja Hollyhock ovat sukua toisilleen
- Käy italialaisessa ravintolassa supertähti Courtney Portnoyn kanssa
- Käy baarissa supertähti Courtney Portnoyn kanssa
- Menee kihloihin supertähti Courtney Portnoyn kanssa
- Luo uuden muotisuuntauksen
- Keksii uuden tanssin ja joraa Tyttöihkun toimistolla
- Estää Dianea huomaamasta, että Mr. Peanutbutter on asettunut julkisesti vesisärötyksen kannalle
- Kohentaa Dianen ammatillista itsetuntoa
- Tekeytyy Channing Tatumiksi
- Puhuu Bojackille ensimmäistä kertaa 1,5 vuoteen ja kertoo tälle aseksuaalisuudestaan
- Tapaa ensimmäistä kertaa muita aseksuaaleja
Kuten jakson alussa nähtävän sinfoniaorkesterin johtaja toteaa: No man should be asked to give that much.
1. The View from Halfway Down – ”This is it”
Kausi 6, jakso 15
A song you taught me when I was small.
Don’t stop dancing. Don’t stop dancing…– Sarah Lynn
The View from Halfway Down on jakso, jota osasin odottaa. Bojack Horsemanin alkutunnukseen on aina kuulunut katkelma, jossa Bojack vajoaa uima-altaansa pohjalle Dianen ja Mr. Peanutbutterin katsellessa hämmentyneinä. Sarjan mittaan mietin, tarkoittaisiko tämä sitä, että Bojack kuolee hukkumalla uima-altaaseensa – etenkin, kun hukkumiskuolemaan on viitattu monissa sarjan jaksoissa.
Sitähän se tavallaan tarkoitti. Tavallaan.
The View from Halfway Downissa Bojack tapaa illallisen äärellä kuolleita läheisiään. Olen hieman yllättynyt, että joukkoon mahtuvat sellaiset mitättömyydet kuin Corduroy Jackson-Jackson ja Zach Braff, mutta ehkäpä jakson kerronta edellyttää heidän läsnäoloaan. Illallispöydässä kukin osallistujista saa eteensä viimeisen ateriansa: Corduroy syö sitruunaa, Herb Kazzaz maapähkinöitä, Beatrice vanhainkodin laitosruokaa ja Crackerjack armeijan purkkiateriaa. Bojackille katetaan pillereitä ja uima-altaan kloorivettä. Sarah Lynnin lautasella on hampurilainen ja ranskalaisia – ilmeisesti hän ja Bojack ajoivat planetaariolle pikaruokaravintolan kautta.
Suosikkikohtiani jaksossa on Sarah Lynnin musiikkinumero, jossa hän lyö yhteen The Showstopper -jaksosta tutun Don’t Stop Dancing -kappaleen ja oman Prickly Muffin -hittinsä. Sanat ”don’t stop dancing” kuultiin sarjassa ensimmäistä kertaa, kun Bojackin jakoi elämänohjeita 6-vuotiaalle Sarah Lynnille ensimmäisellä kaudella esitetyssä takaumassa:
No matter what happens, no matter how much it hurts, you don’t stop dancing, and you don’t stop smiling, and you give those people what they want.
Sarah Lynn otti Bojackin sanat liiankin kirjaimellisesti. On siis vain luonnollista, että nämä sanat palaavat piinaamaan Bojackia juuri Sarah Lynnin lausumina.
Ajatus oman kuoleman naamioimisesta näyttäväksi lavashow’ksi on kiehtova ja ”bojackmainen”. Sarjan viimeisillä tuotantokausilla viitataan jatkuvasti elämään näyttelemisenä, ja kunnon näytelmän on loputtava upeaan esitykseen, jota yleisö ei koskaan unohda. Näin siis Bojackin mielikuvituksessa – tosiasiassa näin ei tietenkään tapahdu. Käydessään läpi harhaista untaan loisteliaasta show’sta Bojack makaa unohdettuna uima-altaassa. Hänen ”kuolemassaan” ei ole mitään kaunista tai näyttävää – ei mitään, mikä synnyttäisi sulkeumaa.
The View from Halway Downin musta mönjä tuo mieleeni H. P. Lovecraftin teokset. Lovecraftin maailmankuva on nihilistinen ja kalsea, ja se muistuttaa monessa mielessä Bojackin maailmankuvaa. Sama koleus kuuluu myös Herbin sanoissa, kun tämä hyvästelee Bojackin:
There is no other side. This is it.