Rick and Morty (2013-) arvostelu – Wubba lubba dub dub

rick and morty arvostelu
Rick and Morty (2013-)

Rick and Morty (2013-) on aikuisille suunnattu, räävitön animaatiokomedia. Sarja kuvaa eläkeikäisen tiedemiehen Rickin ja hänen yläasteikäisen tyttärenpoikansa Mortyn absurdeja seikkailuja vierailla planeetoilla ja rinnakkaistodellisuuksissa. Toisella ja kolmannella kaudella mukaan tempautuvat yhä voimakkaammin Mortyn äiti Beth ja sisko Summer.

Ahmin vastikään kaikki kolme tuotantokautta ja nyt ihmettelen, miten Netflixin mustan huumorin taittuvat piirretyt voivat olla järjestään niin hiton laadukkaita. F is for Family, Big Mouth, Bojack Horseman – ja nyt vielä Rick and Morty. Katsoi Netflixistä mitä aikuisille suunnattua piirrettyä tahansa, aina kolahtaa.

Rick and Mortyn ydinmehu on Rickin räävitön ja julkea hahmo. Rick on vaikea ihminen. Hän on alkoholisoitunut, itsepäinen ja äkkipikainen. Lisäksi hän on nero. Tämä luonteenpiirteiden yhdistelmä johtaa usein absurdeihin tilanteisiin: Eräässä jaksossa Rick muuttaa itsensä suolakurkuksi välttääkseen perheen yhteisen terapiaistunnon. Toisessa jaksossa hän kutsuu kotibileisiin perheen yhteiseen kotiin joukon eriskummallisia ystäviä, jotka ovat kotoisin toisista ulottuvuuksista ja galakseista. Aika ajoin hän toki käyttää aivojaan myös jokseenkin hyödyllisten asioiden tavoitteluun.

Rick suolakurkkuna

Rickin nerous tekee hänestä uniikin, mutta samalla onnettoman. Hän ymmärtää paremmin kuin kukaan muu, kuinka universumi toimii – ja samalla käsittää, kuinka merkityksetön hän ja hänen läheisensä ovat. Rickin hahmo kiteyttääkin ikivanhan ajatuksen siitä, että äly ja ymmärrys eivät tee ihmistä onnelliseksi tai edes tyytyväiseksi, pikemminkin päinvastoin. Samaan suuntaan osoittaa myös Rickin idioottivävy Jerry, joka elää omaa mitätöntä elämäänsä omassa pienessä kuplassaan – ja on onnellisempi kuin kukaan muu sarjassa.

Sarjan ydinkaksikko tuo vahvasti mieleen Paluu tulevaisuuteen -elokuvien hassunhauskasti hössähtäneen tiedemiehen Docin ja coolisti toimintavalmiin Martyn. (On vaikea kuvitella, että Martyn ja Mortyn nimien samankaltaisuus olisi pelkkää sattumaa.) Rick ja Morty ovat kuin Docin ja Martyn onneton kaksospari – Doc ja Marty ovat vain sattuneet saamaan huomattavasti positiivisempia ominaisuuksia kuin alkoholisti-Rick ja itsestään äärettömän epävarma Morty. Lisäksi Paluu tulevaisuuteen -elokuvien seikkailut ovat luonteeltaan huomattavasti vähemmän häiriintyneitä kuin Rickin ja Mortyn vaellukset universumin pimeimmillä kujilla.

Jatketaan vielä vertailua muihin populaarikulttuurin tuotoksiin: Rickissä on paljon samaa kuin Bojack Horsemanin nimihahmossa. Rick ja Bojack ovat ikääntyneitä, alkoholisoituneita, sanavalmiita ja sarkastisia. Molemmat ovat sisimmässään onnettomia ja ulkopuolisia. Vaikka Rick kieltää oman kipunsa läheisiltään, hän todistaa siitä jatkuvasti puheessaan: Rickin catchphrase, Wubba lubba dub dub, merkitsee toisella planeetalla asustavan lintukansan kielellä: Koen suunnattomia tuskia. Bojack sentään myöntää oman elämänsä surkeuden avoimesti, Rick puolestaan kompensoi ulkopuolisuuttaan viettämällä aikaansa lähinnä Mortyn kanssa. Mortyn kanssa hänen on hyvä olla, sillä Morty ei tuomitse tai suutu – ainakaan kovin usein.

A Rickle in Time -jaksossa Rick ja Morty onnistuvat jakamaan oman elämänsä kahteen rinnakkaistodellisuuteen. Schrödingerin kissa elää ja on kuollut.

Morty on kuin tyhjä kolo, johon katsoja voi asettaa itsensä. Hän on sosiaalisesti pelokas ja epävarma – siis täysin tavallinen teini. Mortyssa ei ole mitään erityisen kiinnostavaa. Rickin kulmikas ja räjähtävä persoona pääsee esille juuri Mortyn hiirenharmaata tavallisuutta vasten. Morty ei silti ole tylsä, ja toisinaan hän innostuu kesken seikkailun riehumaan vielä terhakkaammin kuin Rick.

Rick ja Morty ovat paitsi isoisä ja tyttärenpoika, myös opettaja ja oppilas. Hiljalleen Morty pääsee yhä enemmän avaruusmatkailun ja rinnakkaistodellisuuksissa seikkailun makuun. Saa nähdä, mitä neljäs tuotantokausi tuo tullessaan: tuleeko Morty murrosiän ja omituisten kokemuksien myötä itsevarmemmaksi ja rohkeammaksi? Merkkejä tästä oli kolmannella tuotantokaudella havaittavissa. Rick puolestaan tuskin kehittyy hahmona, ellei hänelle sitten käy kuten Bojackille – kenties hän tunnustaa oman ulkopuolisuutensa ja Bojackin tavoin… ei tee tilanteen muuttamiseksi mitään.

Rick and Mortyn universumi on luonteeltaan kylmä ja välinpitämätön ihmisiä kohtaan. Jakso toisensa jälkeen todistaa, että ihmisyksilön elämä, unelmat ja kärsimykset ovat maailmankaikkeuden edessä vähäpätöistä roskaa. Tarkennan: kyse ei ole siitä, että maailmankaikkeus olisi ihmiskuntaa kohtaan pahantahtoinen – itse asiassa tällaien skenaario olisi suorastaan lohdullinen, sillä se antaa ihmiskunnalle jonkinlaisen merkityksen ja roolin. Näin ei kuitenkaan Rickin ja Mortyn maailmassa ole. Sarjan universumi ei yksinkertaisesti välitä.

Kuten Bojack Horseman, myös Rick tykkää ajaa kännissä. Pelkääjän paikalla Morty.

Eräässä sarjan parhaista jaksoista (Get Schwifty) taivaalle ilmestyy vieraalta planeetalta matkustaneita olentoja, jotka pakottavat muut planeetat osallistumaan Idols-tyyppiseen kilpailuun, jossa huonosti menestyvät planeetat tuhotaan kylmästi. Toisessa jaksossa kohdataan pahoille teille ajautunut Rickin rinnakkaisversio, joka kiduttaa lukemattomia Morty-klooneja vain sekoittaakseen tutkat kloonien tuskasta kärisevien aivoaaltojen avulla. Kolmas jakso taas kuvaa Rickin avaruusaluksen akkua, joka sisältää kokonaisen pienen maailman – maailman, jonka ainoa merkitys on se, että sen asukkaat tuottaisivat virtaa Rickin alukseen. Kaikki osoittaa samaan suuntaan: yksilön osa maailmassa on mitätön.

Jos pidit Bojack Horsemanista, uskon, että pidät myös Rick and Mortysta. Jos pidit Rick and Mortysta, uskon, että pidät myös Bojack Horsemanista… Mistä tulikin mieleeni: Bojackin viitoskausi tulee ensi-iltaan tällä viikolla! Aion ahmia uuden tuotantokauden niin nopeasti kuin mahdollista. Rick and Mortyn neljättä tuotantokautta saamme puolestaan odotella ainakin ensi vuoteen asti.

*****

6 kommenttia artikkeliin ”Rick and Morty (2013-) arvostelu – Wubba lubba dub dub

  1. Heini L.

   Joo, neloskausi on ollut tähän asti hyvä, joskin olen hieman pettynyt siihen että Evil Mortyyn liittyvää juonikulkua ei ole toistaiseksi jatkettu. Muutenkin neloskausi on ollut tähän asti vähemmän jatkuvajuoninen kuin kolmoskausi. Lisäksi osassa jaksoista tahti on jo hysteerisen kiivas – etenkin käärmeplaneettajaksosda minun oli vaikea pysyä kärryillä. Hyvä kausi joo, mutta en ole varma onko kehityssuunta nyt oikea. Odotan mielenkiinnolla lisää jaksoja.

   Tykkää

 1. Vaikuttaa hauskalta. Yritän muistaa tämän kun tulee hetki. Mitä luulet tai onko tietoa tämäntyyppisistä piirretyistä, paljonko niitä katsotaan? Mietin vaan maailmaa, niin moni tuttavani jälkeläinen, nyt kolmekymppinen, anglosaksiseen kulttuuriin syntynyt, haaveili animaatioiden teosta ja pyrki opiskelemaan alalle valmistavia taitoja yliopistossa.

  Tykkää

  1. Heini L.

   Kyllä näillä ihan mukavasti katsojia on. Rick and Mortya katsoo 1-2 miljoonaa jenkkiä per jakso, siihen muu maailma päälle. Simpsoneilla vastaava luku on nykyään suunnilleen 5 miljoonaa – siihen verrattuna Rick and Mortyn katsojaluvut ovat vaatimattomia, mutta ottaen huomioon sarjan aika eksentrisen tyylin on tuokin hyvä saavutus.

   Arvelen, että animaation saralla tekijöistä on ylitarjontaa – kuten käytännössä kaikilla muillakin luovilla aloilla. Alan huiput selviävät ja varmaankin tekevät ihan kohtuullista tiliä, mutta niiden taakse jää suuri massa niitä jotka eivät löydä töitä.

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s