Mortal Kombat -elokuva (2021) arvostelu

Mortal Kombat (2021)

Mortal Kombat (2021) on fantasiasävytteinen tappeluelokuva. Se on ensimmäinen Mortal Kombat -franchiseen kuuluva kokoillan elokuva, joka on saanut R-ikärajaluokittelun. Aiemmat elokuvat (vuoden 1995 Mortal Kombat ja sitä seurannut Mortal Kombat: Annihilation) levitettiin PG-13-ikärajalla, jolloin pelien yläasteikäinen fanikunta pääsi elokuvia katsomaan. Uusi elokuva sen sijaan on suunnattu selvästi vanhemmalle yleisölle ja sisältääkin pieniä palasia varsin graafista väkivaltaa.

Mortal Kombatin ydintarina alkaa käytännössä samasta tilanteesta kuin vuoden 1995 elokuva: Outworld on voittanut yhdeksän perättäistä Mortal Kombat -turnausta. Jos Outworld voittaa vielä yhden turnauksen, saa se valloittaa Earthrealmin. Toisin kuin vuoden 1995 elokuvassa, Shang Tsung päättää tällä kertaa varmistua Outworldin voitosta eliminoimalla etukäteen kaikki Earthrealmin taistelijat.

Sonya ja Kano eivät vieläkään meinaa tulla toimeen keskenään.

Samaan aikaan Earthrealmissa Sonya Blade ja Jax yrittävät selvittää, mistä koko Mortal Kombatissa on kyse. Vaikuttaa siltä, että turnaukseen voivat osallistua vain lohikäärmemerkkiä ihossaan kantavat valitut taistelijat. Tällainen merkki löytyy muun muassa vapaaottelija Cole Youngin ja rikospomo Kanon ihosta. Kun Sonya pyrkii kokoamaan Eartherealmin sotureita yhteen, hyökkää heidän kimppuunsa Shan Tsungia palveleva Sub-Zero.

Ahhh, Sub-Zero. Koko Mortal Kombat -franchisen viehätyksen tärkeä osanen on Scorpionin ja Sub-Zeron välinen kauna ja kiista, joka tosin saadaan erinäisillä elementeillä soviteltua tietyissä aikajatkumoissa. Tässä universumissa Bi-Han murhaa Shirai Ruy -soturi Hanzo Hasashin perheineen, jolloin Hanzo laskeutuu Netherrealmiin ja muuttuu tulidemoni Scorpioniksi. Myöhemmin Bi-Han luo nahkansa ja luo itselleen uuden identiteetin: hänet tunnetaan nyt Sub-Zerona.

Sub-Zero taistelee taas kerran Scorpionia vastaan.

Tämä Sub-Zero on kylmä ja tunteeton kuin kuolema itse. Hän on selvästi nimenomaan Bi-Han, joka on muuttuva myöhemmin Noob Saibotiksi – ei tämän pikkuveli Kuai Liang, joka muissa franchisen aikajatkumoissa omaksuu myöhemmin Sub-Zeron identiteetin. Esimerkiksi Mortal Kombat 11:ssä on ollut miellyttävää seurata Scorpionin ja Sub-Zeron (Kuai Liangin) sovintoa ja yhteistyötä – mutta vielä miellyttävämpää on nähdä tässä elokuvassa alkuperäinen, jäätävä ja julma Sub-Zero (Bi-Han). Uskallan toivoa, että elokuvan potentiaalisessa jatko-osassa Sub-Zero/Bi-Han nähdään Noob Saibotina. Uskoa siihen, että näin voi tosiaankin tapahtua, luo se että elokuvan lopussa sininen haarniska varisee pois Sub-Zeron yltä, jolloin jäljellä jäävät noobsaibotmaisen mustat vaatteet.

Sub-Zeroa elokuvassa näyttelee muuten Joe Taslim – entinen Indonesian kansallisen judojoukkueen jäsen, siis ihka aito urheilija. Aiemmissa Mortal Kombat -elokuvissa näyttelijäkaarti koostui pääasiassa 1) näyttelijöistä, jotka eivät osaa tapella, 2) tappelijoista, jotka eivät osaa näytellä ja 3) niistä, jotka eivät osaa tehdä kumpaakaan (tästä luonnehdinnasta kunnia Honest Trailersille). Nyt on toisin: lähes koko näyttelijäkaarti osaa tehdä kumpaakin sen verran hyvin, että mikään ei pistä silmään.

Kabalin visuaalinen ilme on onnistunut, samoin ääninäyttely.

Elokuvassa on mukana 16 taistelijaa:

 • Sarjan uusi tulokas, vapaaottelija Cole Young
 • Nelikätinen shokan-prinssi Goro
 • Erikoisjoukkojen Jax Briggs
 • Ääntä nopeammin liikkuva Kabal
 • Ammattirikollinen Kano
 • Entisen MK-mestarin jälkeläinen Kung Lao
 • Shaolin-munkki Liu Kang
 • Torahampainen klooni Mileena
 • Lentävä vampyyri Nitara
 • Tulidemoni Scorpion
 • Jäätä taisteluvälineenä käyttävä Sub-Zero
 • Outworldin valtakunnanmaagi Shang Tsung
 • Ammattisotilas Sonya Blade
 • Ukkosenjumala Raiden
 • Iso ja kömpelö Reiko
 • Ympäristöönsä kameleontin tavoin piiloutuva Reptile

Ymmärrän tekijöiden halun saada tungettua mukaan mahdollisimman paljon sarjan faneille rakkaita hahmoja, mutta tämä on alle kahden tunnin mittaiseen elokuvaan yksinkertaisesti liikaa. Hahmoista merkittävä tulee elokuvaan vain taistelemaan kerran tai kaksi – kadotakseen sitten kokonaan: Goro, Kabal, Mileena, Nitara, Reiko, Reptile… Harmi.

Siivekäs Nitara sopii hahmona paremmin elokuvaan kuin peleihin.

Erityisesti Reikon osuus elokuvassa on suorastaan turhauttavan mitäänsanomaton – ei sillä, että Reiko muutenkaan olisi hahmona erityisen mieleenpainuva. Reptileä elokuvassa ei oikeastaan edes nähdä kunnolla, sillä suurimman osan ainoasta kohtauksestaan hän on näkymätön.

Nitaran toteutus on kaunis, ja olen tavallaan iloinen, että hän on mukana elokuvassa. Olin jo menettänyt toivoni siitä, että Nitaraa vielä nähtäisiin jossain – tappelupelissä lentävä vampyyri ei yksinkertaisesti ole kiinnostavin tai pelattavin mahdollinen hahmo. Elokuvassa Nitaran siivet ja lento pääsevät kuitenkin paremmin oikeuksiinsa. Harmi että ruutuaika jää niin vähille.

Sisi Stringerin tulkinta Mileenasta on upea.

Mileenan toteutus on upea. Sisi Stringerin esittämä Mileena on uskollinen Mileenan alkuperäiselle konseptille, mutta onnistuu samalla uudistamaan hahmoa. Perinteisesti Mileena on nähty ärhäkkänä, mutta solakkana ja ainakin maskin kanssa viehättävänä taistelijana. Uusi Mileena on ruumiinrakenteeltaan harteikkaampi ja lyhyempi, ja huokuu primitiivistä verenhimoa. Taistelukohtauksissa Mileenan teleporttauskyvyt tulevat hienosti esille. Ikävä kyllä Mileena ei tee elokuvassa käytännössä muuta kuin tappelee – olisin mieluusti nähnyt Mileenan osallistumassa aktiivisesti dialogiin ja juonen kuljetukseen.

Pidän kovasti myös Liu Kangin ja Kung Laon tulkinnoista. Liu Kangin hahmo on tällä kertaa ketterä, hieman feminiininen ja huomattavasti solakampi kuin 2000-luvun MK-peleissä. Kung Laon hahmosta en ole pitänyt oikeastaan koskaan, mutta tässä elokuvassa hänet on toteutettu todella miellyttävällä tavalla, joka on samaan aikaan uudistava ja uskollinen franchiselle. Hienoista toteutuksista on nostettava esille myös Kabal, Shang Tsung ja Goro.

Myös uudet tulkinnat Liu Kangista ja Kung Laosta ovat onnistuneita.

Hahmoista suurin pettymys on tällä kertaa Raiden, jota näyttelee Ichi the Killerin Kakiharana tunnettu Tadanobu Asano. Olin teini-ikäisenä kova Kakihara-fani, ja ostin hahmon innoittamana tartan-kankaiset housut (aikana, jolloin ne eivät olleet vielä muotia). Siksi Asanon roolityö Raidenina olikin valtava pettymys. Raiden on lakoninen, tyly, negatiivinen ja kylmä. Toki Raiden on aiemmissakin MK-peleissä ja -elokuvissa ollut muita hahmoja kohtaan vaativa ja jopa jyrkkä, mutta aina hän on kuitenkin käyttäytynyt sydämellisesti liittolaisiaan kohtaan. Tätä sydämellisyyttä ei Asanon Raidenissa ole.

Cole Young on ainoa tässä elokuvassa esitelty uusi hahmo. Yleensä uudet MK-hahmot on esitelty pikemminkin peleissä kuin elokuvissa, enkä ole täysin vakuuttunut siitä, oliko Colen introaminen tässä elokuvassa hyvä ajatus – tai onko Cole ylipäätään hahmona järin toimiva.

Cole Young on hahmona tylsä ja persoonaton.

Suosituille MK-hahmoille ominaista on selkeä konsepti, jota ilmaistaan silmiinpistävän visuaalisesti. Lisäksi hahmon pitää erottua tarpeeksi muista hahmoista. Cole ikävä kyllä tuntuu lähinnä Johnny Cagen ja Scorpionin kehnolta yhdistelmältä. Hyvä juttu Colessa on kuitenkin se, että hän vie kerrankin huomion pois Liu Kangista – koko MK-franchise kun on liiankin fiksoitunut juuri Liu Kangiin Earthrealmin pelastajana.

Mortal Kombatin suurin ongelma liittyy rytmitykseen. Elokuva ei tunnu koskaan oikein kunnolla alkavan. Hahmoja introtaan ja valmistellaan näyttämöä varsinaisille tapahtumille – ja sitten elokuva jo loppuukin. Päähenkilöt treenaavat sekä mieltään että kroppaansa tulevaan Mortal Kombat -turnaukseen – ja sitten turnausta ei koko elokuvassa edes nähdä. Ehkä jatko-osassa?

Raidenin taskulamppusilmät tuovat elokuvaan ripauksen ysäriestetiikkaa.

Toinen elokuvan vakava puute on kunnollisen kliimaksin puuttuminen – tai oikeastaan se, että kliimaksi on vesitetty hölmöllä ristiinleikkaamisella. Sub-Zeron ja Scorpionin välinen grand finale olisi todella komeaa katsottavaa, jos sen sekaan ei olisi leikattu otoksia siitä, kuinka Cole Young yrittää pelastaa perheensä. Hei, oikeasti – Scorpion ja Sub-Zero tappelemassa keskenään! MK-sarjan odotetuin ja kuumottavin taistelu! Kuka sai päähänsä että on hyvä idea leikata sen sekaan kohtauksia neverhead chicagolaisesta ja hänen perheestään? Koska Cole Young on uusi hahmo, ei hän varsinaisesti kiinnosta ketään, ja siksi hänen rimpuilunsa on vain turhaa täytettä Sub-Zeron ja Scorpionin elementtimittelön keskellä.

Puutteistaan huolimatta tämä Mortal Kombat -elokuva on aivan uusi luku koko franchisen historiassa. Se on visuaalisesti kunninahimoinen, brutaali, hyvin tuotettu ja taitavasti näytelty. Lisäksi se on pääosin uskollinen franchisen historialle ja osaa jopa suhtautua lämpimän humoristisesti aiempiin Mortal Kombat -peleihin: kohtaus, jossa Liu Kang treenauttaa Kanoa turnauksen mätseihin, on suora viittaus varhaisempien pelien low kick -spämmiin.

*****

4 kommenttia artikkeliin ”Mortal Kombat -elokuva (2021) arvostelu

 1. Juha Saari

  Kakkonen on paljon parempi. Sanoisin että visuaalisestikin niin erilainen, että älä tee siitä johtopäätöksiä ykkösen perusteella. Mutta iso kangas siihen kyllä tarvitaan että tuo mun kokemus toteutuu.

  Tykkää

  1. Heini L.

   Pääsisipä katsomaan siltä isolta kankaalta ihan mitä vaan. Viimeinen jonka näin ennen teattereiden sulkeutumista taisi olla Saint Maud ja siitä tuntuu olevan ikuisuus.

   Tykkää

 2. Juha Saari

  Mulle ehkä elämäni kohottavin tasteluelokuvaelämys oli RAID 2. Kun lopputekstit kulkuvat leveällä valkokankaalla ja nousin penkistä, minua huimasi. Kuin olisin kymmenen senttiä ilmassa. Upea kokemus. Ylevä. Melkein pyhä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Heini L.

   Mä oon tainnut nähdä vain ekan The Raidin. Oli tasokas muttei resonoinut henkilökohtaisellla tasolla. Siinä oli muuten tuo Sub-Zeron näyttelijä, Joe Taslim, mukana.

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s