HBO Nordic – Kokemuksia

Kirjoittelin jokin aika sitten fiiliksiäni SF Anytime -elokuvakirjastosta. Koska elokuvakirjastojen ja suoratoistopalveluiden arvosteluille tuntuu olevan kysyntää, ajattelin nostaa esille omia kokemuksiani myös muista palveluista. Nyt vuorossa HBO Nordic. Päivittelen tätä juttua toisinaan sen mukaan, kun palveluun tulee uusia ominaisuuksia.

Mutustelin HBO Nordicin käytettävyyttä pari vuotta sitten Game of Thronesin viitoskautta käsittelevässä tekstissä. TL;DR: vuonna 2015 HBO Nordicissa ärsyttivät PS4-sovelluksen puute, käytettävyysongelmat eri desktop-selaimien kanssa, pätkiminen hitaalla yhteydellä (jolla Netflix pyöri ilman mitään ongelmia) ja sekalainen känkkäränkkä ja kaatuilu.

Kehitys kuitenkin kehittyy ja HBO Nordic sen mukana: vuoden 2015 loppupuolella saimme käyttöömme PS4-sovelluksen. Hurraa! Ei enää piuhojen kanssa taistelua ja telkkarin edessä lojuvaan läppäriin kompastelua! Toistaminen hitaalla yhteydellä toimii omien kokemuksieni mukaan nykyään paremmin kuin pari vuotta sitten, eli ilmeisesti palvelun tekniikkaan on panostettu.

HBO Nordicin tekninen käytettävyys ja käyttöliittymä eivät silti edelleenkään vedä vertoja Netflixille – itse asiassa ne eivät paini edes samassa sarjassa. HBO Nordicin PS4-sovelluksen käyttöliittymän logiikan sisäistämiseen kuluu tovi poikineen – ja sopimuskauden uusiminen se vasta vaikeaa onkin. Miksi katseluoikeutta ei voi ostaa suoraan PS4-sovelluksesta käsin, vaan katsoja pakotetaan desktopin ääreen säätämään laitekoodien kanssa? Miten Netflix hoitaa tämänkin asian niin hel-ve-tis-ti paremmin? Kun keväällä 2018 uusin sopimuskautta katsellakseni Twin Peaksia, meinasin jättää homman kesken ihan vain katseluoikeuden ostamiseen liittyvien hankaluuksien vuoksi. Huono käyttäjäkokemus vituttaa aina – olivat Twin Peaksin uudet jaksot kuinka must-see tahansa.

Lisää lunta tupaan. HBO Nordicin ”oman listan” eli watchlistin käyttöperiaate on niin mystinen, etten löydä sen enempää desktop-versiosta kuin PS4-sovelluksesta keinoa, jolla elokuvia ja sarjoja voisi lisätä listalle. Tämä on – tai tämän ainakin pitäisi olla – HBO Nordicille paljon suurempi pain in the ass kuin minulle, sillä tämä tarkoittaa HBO Nordicille kenties enemmän menetettyjä asiakkuuksia kuin mikään muu ominaisuus (tai ominaisuuden puute). Selailen toisinaan HBO Nordicin valikoimaa ja bongailen yhtä sun toista jännää, jonka voisin tallentaa muistilistaan tulevaa varten, jos sovellus tarjoaisi siihen jonkin helpon ja ilmeisen keinon. Watchlist toimisi hyvänä motivaattorina jatkaa sopimuskautta, kun must-see-sarja on kokonaisuudessaan tsekattu, jos sen käyttö olisi mutkatonta. Nyt kuitenkin katkaisen sopimuskauden välittömästi se jälkeen, kun True Detective, Westworld tai Game of Thronesin viimeinen kausi on katsottu loppuun – minulla kun ei toimivan muistilistan puutteessa ole mitään syytä jatkaa tilausta.

Käyttöliittymästä vielä sananen. PS4-sovellus tyrkyttää tällä hetkellä oletusnäkymän yläosassa viimeksi katsottuja sarjoja ja elokuvia. Sinänsä ihan loogista – myös Netflixissä on vastaava ominaisuus, jonka ansiosta esimerkiksi kesken jääneen sarjan seuraavan jakson katselu onnistuu parilla klikkauksella. Harmi vaan, että HBO Nordicilla ominaisuus on toteutettu päin mäntyä: tyrkkylista käynnistää kirjaimellisesti sarjan viimeisen katsotun jakson. Äly hoi! Miksi haluaisin katsoa uudelleen jakson, jonka olen jo kertaalleen nähnyt? Voidakseni katsella kesken jääneen sarjan seuraavan jakson joudun kliksuttelemaan sarjan näkyviin hankalasti hakutoiminnolla.

Sitten se kaikkein suurin ja törkein ongelma: HBO Nordic luottaa sokeasti siihen, että palvelun suomalaiset käyttäjät osaavat englantia eivätkä pidä suomenkielisten tekstitysten osittaista puutetta ongelmana. Kun pääosin englanninkielisessä ohjelmassa puhutaan jotakin muuta kieltä kuin englantia ja tämä katkelma on tekstitetty englanniksi, ei HBO Nordic välttämättä tarjoa suomenkielistä tekstitystä.

Nettisivuillaan HBO Nordic lupaa, että ”tekstitykset ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi”. Tämä on ainakin osittain harhaanjohtava lupaus: tekstitys tarjotaan suomeksi vain niiltä osin, kun ohjelmaan ei ole valmiiksi liimattu englanninkielistä tekstitystä. En tietenkään voi väittää, että tämä pätisi kaikkiin nimekkeisiin, koska en ole katsonut koko palvelun katalogia läpi. Erittäin monessa ohjelmassa olen tähän ongelmaan törmännyt, eli kyse ei ole yksittäistapauksista.

Silloin, kun pääosin englanninkielisessä ohjelmassa on pätkä ohjelmaan liimattua tekstitystä ja lisäksi suomenkielinen tekstitys, käy usein niin, että tekstitykset kohdistuvat päällekkäin. Lopputulos: kummastakaan tekstityksestä ei saa mitään selvää. Yleistä on myös se, että kuvaraidan alareunassa on muuta tekstiä – myös tällaisissa tilanteissa suomenkielinen tekstitys puuroutuu lukukelvottomaksi. Malliesimerkki tästä on Our Cartoon President -sarja, jonka lähes jokainen jakso alkaa pätkällä uutisista tai ajankohtaisohjelmasta,  jonka kuvareunan alaosa on täynnä tekstejä.

HBO Nordicin tekstityksen laatu vaihtelee. Ajoittain tekstityksissä on jopa merkkejä konekääntäjän kompastuksista – toisinaan tekstitysten laatu on – eh… – vähän vähemmän huono. Toisinaan mukana on varsin mielikuvituksellisia käännösvalintoja: True Detectiven toisen tuotantokauden tekstityksessä käyttettiin hassunhauskoja vituke- ja kyrväke-sanoja. Haisee vähän siltä, että näitä tekstitykstiä tekevät ne, jotka suostuvat työskentelemään halvimmalla.

HBO Nordic saa kuitenkin pisteitä siitä, että sen sisältöä voi selata vapaasti kirjautumatta palveluun. Toisin sanoen kuluttaja voi selvittää, mitä hän palvelun ostaessaan saa. Avoimuus on hieno juttu. Miinusta kuitenkin siitä, että katsoja ei voi edes desktop-versiossa selata tarjolla olevia sisältöjä tekijän nimen, tuotantovuoden tai ikärajan mukaan. Myöskään hakutoiminto ei tunnista tekijöiden nimeä, mitä pidän suurena puutteena. Ja PS4-sovelluksen selaustoiminto vasta hankala onkin!

Entä sisältö? HBO Nordicin tarjonnan ydin ovat HBO:n tuottamat, korkeiden tuotantoarvojen sarjat. HBO:n ja HBO Nordicin brändit huokuvat laatua: suuria budjetteja, hyvää käsikirjoittamista, kauniita lavasteita ja tasokasta näyttelijäntyötä. Juuri HBO:n sarjoissa kiteytyy kaikkein voimakkaimmin 2000-luvulle ominainen ”sarjojen elokuvallistuminen”. Käsityksemme siitä, mitä televisiosarjat ovat, ei ole ennallaan – ja se on pitkälti HBO:n levittämien sarjojen ansiota. Nykyään sarjat voivat olla elokuvan mittasuhteisiin yltäviä spektaakkeleita, jotka saatetaan ahmaista kokonainen kausi kerrallaan. Vastaavaa ei löydy muualta. Käänsi asiaa miten päin tahansa, Netflixin katalogi on HBO Nordicin valikoimaan verrattuna ”halpis”.

Itse asiassa HBO Nordicin hankala käyttöliittymä ja laadukas valikoima välittävät yhtä ja samaa arvomaailmaa: tyyli ennen kaikkea. Netflix on kaikessa käytettävyydessään helposti lähestyttävä ja jopa arkinen, HBO Nordic taas massiivinen, hieno ja kiiltävä, mutta vaikea ja raskas. En sano, että antaisin HBO Nordicille sen käyttöliittymän kankeudet ja rajoitteet anteeksi sen massiivisuuden kustannuksella. Palvelun kannattaa ja täytyy tähdätä käytettävyydessä samaan korkeaan laatuun, jonka se on saavuttanut sisällöissä.

Plussat:
+ Hyvä tarjonta: korkeiden tuotantoarvojen sarjat

Miinukset:
– Sekava käyttöliittymä
– Pätkiminen, hidastelu, sovelluksen kaatuilu yms. käytettävyysongelmat
– Puutteeliset suomenkieliset tekstitykset ja muut tekstitykseen liittyvät ongelmat
– Muistilistan puute
– Sopimuskauden uusimisen vaikeus

Ensivaikutelmiani Netflixistä raportoin taannoin Aseman puolella.

Tekstiä on päivitetty viimeksi helmikuussa 2019.

12 kommenttia artikkeliin ”HBO Nordic – Kokemuksia

 1. Nyt kun vauhtiin pääsin, niin lisätään vielä listalle Band of Brothers ja sen vähemmän perinteinen sisarsarja The Pacific.

  Heh, löysin itsekin taas selailun myötä Ozin, joka jäi jostain syystä aikoinaan kesken. Sitäkin varmasti monet suosittelisivat. Hyvä tv-tarjontahan tuolla on, mutta voi kurja tuota leffaosastoa… Sen lisäksi pitkä miinus kehnosta, kontrastittomasta kuvanlaadusta, joka on yksi syy miksen ole luopumassa blu-raysta tai edes dvd:stä vähään aikaan.

  Tykkää

  1. Heini L.

   Mun täytyy tunnustaa että Band of Brothersia kohtaan on ennakkoluuloja. Se, että tuottajina ovat Steven Spielberg ja Tom Hanks, pistää miettimään: meneekö touhu liian pateettiseksi? Pelastakaa sotamies Ryan on toki klassikko, mutta omaan makuuni liian siirappinen. – Ozin kohdalla taas ei varmasti ole siirappivaaraa. :D

   Olen samaa mieltä tuosta HBO:n leffavalikoimasta – hölmöä, että unohdin käsitellä tätä itse blogitekstissä kokonaan. Ehkäpä pitää vielä jälkikäteen lisätä tästä maininta… Näinhän se päällisin puolin menee, että sarjoista pitävälle HBO Nordic on ykkönen, leffaihmiselle taas Netflix on parempi valinta. Netflixinkin leffavalikoimassa on paljon bulkkia, mutta kyllä se aina HBO Nordicin valikoiman hakkaa. Jos haluaa oikeasti hyvän valikoiman elokuvien saralta, ei suoratoistopalveluista taida löytyä oikeasti hyvää vaihtoehtoa. Elokuvakirjastoista sen seijaan löytyy, esimerkiksi SF Anytimen valikoima on yllättävän hyvä. Tosin Viasatista mulla ei ole kokemusta, ymmärtääkseni siellä on ihan ok elokuvavalikoima.

   Tykkää

   1. Siirappisuus rajoittuu muistaakseni ylipitkään alkuintroon, jossa kyllä mehustellaan hahmoja oikein olan takaa. Myös viimeinen jakso on niillä rajoilla, mutta tässä vaiheessa hahmoista välittää jo sen verran, että sen antaa anteeksi.

    The Pacific sen sijaaan… Huh huh, en tiedä toista amerikkalaista sotasarjaa, jossa II maailmansotaa ja sitä käyviä Amerikan poikia käsiteltäisiin vähemmän silkkihansikkain. Meno yltyy suorastaan häiritseviin mittasuhteisiin mitä pidemmälle sarja etenee.

    Myös Pacificia vaivaa venytetty alkuintro, mutta sarjan varsinaiseen sisältöön verraten sen paatoksellisuus tuntuu jo koomiselta. Tein huvikseni kerran testin, jossa leikkasin pois koko intron paitsi sen ensimmäiset sekunnit, jossa kuullaan hiljaiset hautajaiskellot. Tunnelma virittyi oikealle tasolle.

    Tykkää

   2. Heini L.

    Hyvä tietää! Monissa amerikkalaisissa sotaelokuvissa häiritsee juurikin se tietty herooinen kiiltokuva ja sodan ellei nyt glorifiointi, niin estetisointi. Ja Spielbergin ja Hanksin nimet herättävät hienoisia epäilyksiä aina, oli genre ja asiayhteys mikä tahansa – siis siitä huolimatta että molemmat heistä ovat tehneet myös todella hienoja elokuvia. (Kaipa Forrest Gumpin voi laskea hienoksi elokuvaksi.) Täytynee antaa näillekin mahdollisuus!

    Tykkää

 2. En tiedä miksi Taboo tuli ensimmäisenä mieleen, kun olisin voinut ehdottaa seuraavia merkkiteoksia: Rome, Deadwood ja True Blood (kolme ensimmäistä kautta…) Erityissuosituksen kuitenkin ansaitsee Generation Kill, kliseistä melkein täysin vapaa minisarja Irakin sodasta.

  Tykkää

  1. Heini L.

   Deadwoodia yritin katsoa silloin kauan sitten, kun Nelonen esitti sitä. Jostain syystä se jäi silloin, mutta nyt sille voisi kyllä antaa uuden mahdollisuuden.

   Generation Kill, tästä en muista kuulleeni lainkaan. Tsekattavien listalle heti!

   Taboolle tuli muuten ääniä myös Facebookin puolella.

   Tykkää

  1. Heini L.

   Kiitos kommentista! Ihan hävettää, että olen ohittanut Sopranosin kokonaan… Näistä tosin The Wire kiinnostaa ehkäpä enemmän.

   Tykkää

   1. Heini L.

    Gomorra vähän mietityttää, että onko se liian ”naturalistinen” ja synkkä minulle ja tähän syksyiseen mielentilaan. No, synkkyydessä ei ole vikaa, mutta tällä hetkellä kaipaan sen kylkeen jotain pientä romantiikan tai fantasian juonnetta. Penny Dreadful toimii siksi hyvin. Tosin et ole suinkaan ainoa, joka Gomorraa on kehunut.

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s