Mommy Dead and Dearest (2017), Capivated (2014) ja The Cheshire Murders (2013) arvostelu

Otetaas jälleen pari pikakatsausta true crime -dokumentteihin. Kaikki dokumentit ovat katsottavissa HBO Nordic -palvelussa.

Mommy Dead and Dearest (2017)

Mommy Dead and Dearest (2017)

Dee Dee Blanchard asuu kahdestaan monivammaisen Gypsy Rose -tyttärensä kanssa. He ovat tunnettuja hahmoja: heistä tehdään human interest -juttuja eri medioihin, ja heillä on laaja seuraajakunta sosiaalisessa mediassa. He ovat malliesimerkki perheestä, joka on kohdannut valtavasti vastoinkäymisiä ja joka jaksaa ”posin voimalla” hymyillä kameralle.

Kesällä 2015 Dee Dee löydetään vuoteestaan kuoliaaksi puukotettuna. Gypsy Rosen pyörätuoli ja mittava lääkekavalkadi löytyvät perheen kotoa, mutta itse tyttöä ei näy missään. Herää kysymys, onko Dee Deen murhaaja siepannut Gypsy Rosen – tai vielä pahempaa: onko myös Gypsy Rose surmattu?

Mommy Dead and Dearest kertoo tarinan, jossa mikään ei ole sitä, miltä aluksi näyttää. Hyviksen ja pahiksen roolit vaihtuvat päikseen useammin kuin kerran. Kertomusta on vaikea uskoa todeksi – niin käsittämättömällä tavalla dokumentin keskushahmot toisiaan kohtelevat.

Surullisinta dokumentissa on se, kuinka yksi ihminen voi elämänsä aikana joutua useampaan otteeseen hyväksikäytetyksi. Aivan kuin kerran rikottu psyyke vetäisi magneetin lailla puoleensa sellaisia ihmisiä, joilla on taipumus ja tahto tehdä heikommille pahaa. Samalla on hämmästyttävää, kuinka rikollisten läheiset ovat taipuvaisia syyttämään rakkaimpiensa pahoista teoista muita. – Tämän enempää dokumentista on vaikea sanoa spoilaamatta koko tarinaa.

Saman tapahtumakulun pohjalta on tehty myös HBO-sarja The Act, sekin nähtävissä HBO Nordicissa. Palataan siihen joskus myöhemmin.

Captivated: The Trials of Pamela Smart (2014)

Captivated: The Trials of Pamela Smart (2013)

Vuonna 1990 Pamela Smart löysi puolisonsa Gregg Smartin surmattuna pariskunnan yhteisestä kodista. Gregg Smartia oli ammuttu päähän. Rikospaikkaa oli pengottu tavalla, joka viittasi ryöstöön. Poliisi pääsi pian tekijöiden jäljille – murhan takana oli neljä teini-ikäistä poikaa. Yhdellä heistä sattui olemaan seksisuhde Pamela Smartin kanssa.

Pamela Smartista on olemassa kaksi kertomusta. Toisen kertomuksen mukaan hän manipuloi vaikutuksille alttiin teini-ikäisen rakastajansa William Flynnin murhaamaan Gregg Smartin päästäkseen käsiin mittavaan henkivakuutukseen ja miehensä perintöön. Toinen kertomus taas kuvaa Pamelan surevana leskenä ja huono-onnisena syntipukkina, jolla ei ollut mitään tekemistä Greggin kuoleman kanssa.

Captivated-dokumentin kantava teema on median rooli Pamela Smartin oikeudenkäynnissä ja tuomiossa. Smartista rakennettiin mediassa kiehtova femme fatale: opettajatar, joka vietteli alaikäisen nuorukaisen ja sai tämän murhaamaan viattoman aviopuolison. (Tosiasiassa Pamela ei koskaan toiminut opettajana – tämä ei kuitenkaan estänyt lehtiä kutsumasta häntä ”tappajaopettajaksi”.) Televisiokamerat ja lehtitoimittajat seurasivat oikeudenkäyntiä silmä kovana.

Pamela Smart oli eräänlainen vastentahtoinen tosi-tv-tähti aikana ennen tosi-tv:tä. Tarina ei kuitenkaan hänen kohdallaan katkennut silloin, kun televisiokamerat sammuivat – Smart istuu tuomiotaan yhä tänäkin päivänä.

The Cheshire Murders (2013)

The Cheshire Murders (2013)

Kesällä 2007, keskellä rauhalliesen lähiön yötä 26-vuotias Joshua Komisarjevsky ja 44-vuotias Steven Hayes murtautuivat varakkaan Petitin perheen taloon. Murtomiehet olivat kokeneita rikollisia, ja ilmeisesti heidän tarkoituksenaan oli rutiininomaisesti kerätä talosta käteistä, pankkikortteja ja koruja ja häipyä vähin äänin. Tapahtumista kuitenkin kehkeytyi seuraavien tuntien aikana jotakin paljon pahempaa kuin tavanomainen ryöstö.

Noin seitsemän tuntia sen jälkeen, kun Komisarjevsky ja Hayes olivat astuneet Petitien ovesta sisään, talo roihusi jo ilmiliekeissä. Liekehtivän talon sisällä oli nelihenkisen Petitin perheen kolme jäsentä: äiti ja kaksi tytärtä. Tyttäret menehtyivät savumyrkytykseen, äiti oli surmattu jo aiemmin. Poliisi sai tekijät välittömästi kiinni, ja vuosien oikeudenkäynnin jälkeen heidät tuomittiin kuolemaan.

The Cheshire Murders yrittää ymmärtää ja selittää tapahtunutta. Sen kiinnostavinta antia ovat tekijöiden omaisten haastattelut. Toisin kuin Mommy Dead and Dearest -dokumentissa, The Cheshire Murdersissa tekijöiden omaiset eivät edes yritä puolustaa Komisarjevskya ja Hayesia – taitaapa joku läheinen toivoa heille jopa kuolemantuomiota. Propsit heille. Ei ole helppoa astua julkisuuteen Komisarjevskyn ja Hayesin kaltaisten väkivalta- ja seksuaalirikollisten omaisena.

The Cheshire Murders lähestyy dokumentin aihetta ikään kuin spiraalimaista kaavaa myöten. Se koskettaa ensin tapahtumien yhtä aspektia ja siirtyy seuraavaan, sitten seuraavaan ja seuraavaan. Aivan kuin yhteen näkökohtaan sukeltaminen olisi liian paljon, liian suurta – itse tapahtumaa, tekijöiden taustaa, uhrien taustaa, oikeudenkäyntiä, todistusaineistoa ja kaikkea muutakin on käsiteltävä vain vähän kerrassaan. Suurempi annos olisi liikaa. Pieni hiven kerrallaan koko totuus, tai se, mitä siitä on mahdollista ymmärtää, kasaantuu tahmaiseksi, hiiltyneeksi möykyksi katsojien silmien eteen.

The Cheshire Murders -traileri Vimeossa

 

5 kommenttia artikkeliin ”Mommy Dead and Dearest (2017), Capivated (2014) ja The Cheshire Murders (2013) arvostelu

 1. Katsoin tuon Mommy Dead and Dearest -dokkarin ja täytyy sanoa, että tapahtumat ovat varsin outoja. Ehkä päällimmäisenä jää mieleen, että lapsella pitäisi aina olla vanhempien lisäksi myös muita aikuisia elämässään, esim. opettajia, sukulaisia. Kiitos joka tapauksessa katsomisvinkistä.

  Tykkää

  1. Heini L.

   Kiitos kommentista! Tästähän on tullut myös draamasarja The Act, löytyy HBO Nordicista. Pistän ensi viikolla julki sitä käsittelevän tekstin. Sarjan näyttelijäsuoritukset ovat komeita, suosittelen lämpimästi katsomaan!

   Tykkää

   1. Pannaan The Act myös muistiin. Katsottavaa on niin paljon 🙂 HBO:lta tällä hetkellä katsottavana myös Chernobyl-minisarja. Suosittelen.

    Tykkää

   2. Heini L.

    Puoliso ehdottelikin jo Chernobylia. Hän on sen verran ronkeli tv-sarjojen suhteen, että kun hän jotain ehdottaa niin on paras suostua. Katsottavien listalla siis! Menee kuitenkin hetki ennen kuin tuohon voi syventyä, syystä että HBO Nordic vaihtuu pian Netflixiin (koska Stranger Things) 🙂

    Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s