Vuoden 2016 luetuimmat

statistiikka-2016
Statistiikkaa vuodelta 2016

Listafriikki täällä, huomenta! En ole tähän asti raportoinut kovinkaan innokkaasti siitä, mitä Taikalyhdyssä luetaan kaikkein eniten. Rehellisesti sanottuna en jaksa itsekään asiaa kovin aktiivisesti seurata, sillä WordPress.comin oma kävijäseuranta on melkoisen alkeellinen, ja Google Analyticsiä  en pysty blogiin asentamaan.

Vilkaisin kuitenkin pikaisesti vuoden 2016 statistiikkaa luetuimpien tekstien osalta. Nämä blogaukset kiinnostivat tietä viime vuonna kaikkein eniten:

 1. Painajainen (1988) – Amnesiaa suomalaisittain
 2. Katsaus Tennispalatsin Scape-saliin
 3. Nymfit, 1. tuotantokausi (2013)
 4. Kuolleista palanneet, 1. tuotantokausi (2012)
 5. Tero Ikäheimonen: Pirunkehto – Suomalaisen black metalin tarina (2016)
 6. Irving Stone: ”Vincent van Gogh: Hän rakasti elämää” (1934)
 7. Anton Szandor LaVey: Saatanallinen Raamattu (1969/2007)
 8. Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father (2008)
 9. The Witch (2015) – Night Visions: Back to Basics 2016 avajaisnäytös
 10. Marie Kondo: KonMari – Iloa säkenöivä järjestys (2012)

Listan tekstit voi karkeasti ottaen jaotella pariin ryhmään. Suurin osa teksteistä käsittelee sellaisia aiheita, joista puhuttiin viime vuonna Suomessa paljon (KonMari, The Witch, Scape-sali, Pirunkehto); näiden juttujen suosio selittyy siis pitkälti ajankohtaisuudella. Mukana on muutama teksti, joka sai paljon kävijäliikennettä ulkoisten linkkien kautta. Näihin kuuluvat listan ykkönen eli Painajainen, johon Ylen Kulttuuricocktail-toimitus linkitti Suomalaisia tv-aarteita: Painajainen -artikkelissaan (kiitos kävijäliikenteestä, Tuomas K.!), ja Pirunkehto-juttu, johon saapui paljon lukijoita kirjan kirjoittajan ja julkaisijan promootion ansiosta (kiitos myös Svartin suuntaan).  The Witch -tekstiin taisi tulla aika paljon liikennettä Facebookin keskusteluryhmistä ja keskustelufoorumeilta.

Lisäksi mukana on tekstejä, joiden aiheista kovinkaan moni ei ole suomeksi ainakaan tähän mennessä nettiin kirjoittanut (Kuolleista palanneet, Dear Zachary, Hän rakasti elämää, Saatanallinen Raamattu). Nämä sijoittuvat todennäköisesti hakukoneissa suhteellisen korkealle yksinkertaisesti sen takia, että paremmin optimoituja hakutuloksia ei juurikaan ole tarjolla.

Joukossa on myös todellisia kummajaisia. Nymfit – ketä tämä sarja muka kiinnosti vuonna 2016? Hän rakasti elämää – hyvä romaani, mutta lukeeko tätä vielä joku? Dear Zachary – eihän tätä ole edes levitetty Suomessa? Scape-sali – miten kukaan on ylipäätään eksynyt lukemaan näin kehnosti optimoitua juttua? Tarkempi kävijäseurannan analysointi paljastaisi varmasti kaikenlaista kiinnostavaa dataa, mutta kuten tekstin alussa jo totesin, no can do.

Jos listataan vuonna 2016 julkaistujen tekstien luetuimmat, näyttää lista hieman erilaiselta:

 1. Katsaus Tennispalatsin Scape-saliin
 2. Tero Ikäheimonen: Pirunkehto – Suomalaisen black metalin tarina (2016)
 3. The Witch (2015) – Night Visions: Back to Basics 2016 avajaisnäytös
 4. Marie Kondo: KonMari – Iloa säkenöivä järjestys (2012)
 5. Loputon Gehennan liekki (2011) – Black metalia hipstereille
 6. Äärirajoilla, 1. tuotantokausi (1995)
 7. Marie Kondo: KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika (2011)
 8. Ukonvaaja (2016) – Pohjoinen metsä ja mieli
 9. Oculus (2013) – Katseen voima
 10. Lukuhaasteen 2015 purkua

Enpä olisi Scape-juttua kirjoittaessani uskonut, että se olisi todellakin vuonna 2016 luetuin uusi teksti. Muutoin lista ei juuri yllätä. Olen hämmentynyt ainoastaan siitä, että vain neljä vuonna 2016 julkaistua juttuja kipusi saman vuoden luetuimpien tekstien topkymppiin. Ylivoimaisesti suurin osa Taikalyhdyn kävijäliikenteestä on ns. pitkän hännän liikennettä. Toisin sanoen vanhoja juttuja luetaan paljon vielä vuosia niiden julkaisemisen jälkeen.

Millaisia mahtavat olla vuoden 2017 luetuimmat blogitekstit? Palataan lukutilastojen äärelle jälleen vuoden kuluttua!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s