Hyvästi Filmihullu

Olen aiemminkin tainnut mainita blogissa lehtiahdistuksestani. Vielä vuosi tilasin viittä aikakauslehteä (tai oikeastaan neljää: Martat-lehteä ei tarvitse tilata, se kuuluu liiton jäsenmaksuun). Aika ja energia eivät riittäneet kaikkien lukemiseen, joten irtisanoin viime vuoden lopulla lähes kaikki lehtitilaukseni.

Vasta kuluneen kesän aikana sain puretuksi lehtipinkan, joka ehti kasaantua parin viime vuoden aikana. Yllätyin: vanhin kokonaan lukematon Filmihullu oli peräisin vuodelta 2013… Sattuvaa kyllä, viimeinen minulle kannettu ja niin ikään myös viimeinen lukemani Filmihullu-numero oli Peter von Baghin muistelolle omistettu lehti (6/2014). Siitä mieleeni jäi erityisesti kaunis ja koskettava huomio, joka todistaa, kuinka poikkeuksellinen hahmo von Bagh oli suomalaisten kirjailijoiden joukossa:

Peterillä löytyi aina aikaa antaa teoksiinsa nimikirjoituksia niitä pyydettäessä. (s. 25)

De mortuis nil nisi bonum, sanotaan, ja olkoon niin. Kun kyseessä oli vieläpä von Baghin kaltainen, tietyissä porukoissa äärimmäisen suurta arvostusta nauttiva henkilö, ei ollut vaikea arvata, millaista in memoriam -numeron sisältö luonteeltaan olisi, ja meinasinkin laittaa lehden keräyslaatikkoon lukemattomana. Ihmisten teot ja aikaansaannokset kyllä puhuvat puolestaan, enkä koe kovinkaan kiinnostavana omassa piirissään puolijumalan asemaan korotetun hahmon julkista post-mortem-suitsutusta. En sano, että se olisi väärin – en vain Filmihullun (entisenä) tilaajana arvellut saavani sellaisesta kirjoittelusta juuri mitään irti.

Von Baghille omistetussa numerossa kerrotaan, että päätoimittajan pestin perii lehden pitkäaikainen toimittaja ja – kuten Kari Salminen miestä hyvin sattuvasti luonnehtii – ”von Baghin bändäri” Lauri Timonen. Huh, hyvä että ehdin jo lopettaa tilaukseni, mietin uutisen luettuani. Tavallaan pidän Timosesta kirjoittajana: hän on taidokas erityisesti kielikuvien keksijänä ja osaa tuottaa kaunista, tasapainoista kieltä (samaa ei voi sanoa kaikista Filmihullun vakiokirjoittajista). Hänen tekstejään kuitenkin rasittaa pikkunokkela ja kaikkitietävä asenne, joka on ominainen monille nuorille (ja vähän vanhemmillekin) cinefiileille ja siksi ehkä annettavissa anteeksi… tai sitten ei.

Toimituksen varaukseton ihailu oppi-isää, mestaria ja gurua kohtaan on tullut jo hyvin ilmi Filmihullussa julkaistuista kritiikeistä, joissa käsitellään von Baghin julkaisuja. Olen pitänyt hieman hupaisana sitä, että Filmihullussa ylipäätään on arvosteltu päätoimittaja von Baghin teoksia. Painotan, että ei tämäkään mielestäni ole mitenkään väärin, ainoastaan hupaisaa. Luulen, että von Bagh olisi itse osannut kirjoittaa kiinnostavampia kritiikkejä omista teoksistaan kuin toimituksen fanipojat. (En muista, ketkä kaikki von Baghin teosten kritiikkejä ovat vuosien varrella Filmihulluun kirjoittaneet. Sanottakoon siis tähän väliin, että en pidä esimerkiksi Antti Alasta fanipoikana – muistelen hänen arvostelleen lehteen viime vuosina ainakin jonkin von Baghin teoksen, mutta varma en ole. Juuri hänen kaltaisiaan kirjoittajia Filmihullu tarvitsisi enemmän.) Tämä hupaisuus on sentään tiedostettu toimituksen piirissä, mikä käy ilmi von Bagh -numerossa julkaistusta Muisteja-kirjan arvostelusta:

Todettakoon, ettei tämä ole virallinen kirja-arvostelu. Sellaiseen taitaisivat toimituksemme jäsenet olla liian jäävejä.

Niin. Tähän on vaikea lisätä mitään.

Yllätykseni oli kuitenkin suuri, kun luin Timosen lennokkaasti otsikoidun (”Kossua, niskavilloja ja muutama hammaslääkäri”) muistelustekstin in memoriam von Bagh -lehdestä. Juttu on sisältönsä puolesta varmaankin paras Timosen kirjoitus, jonka olen koskaan Filmihullusta lukenut. Poissa on Timoselle ominainen itseriittoinen, valtavasta pätemisentarpeesta kielivä etukeno. Hän pidättäytyy ylitsevuotavasta hehkutuksesta ja juttelee sen sijaan joviaaliin tyyliin hassuja von Bagh -anekdootteja. – En ole lukenut yhtäkään Timosen päätoimittajakaudella julkaistua Filmihullua – pitäisikö? Ehkä Timosen omaan nokkeluuteensa kompastuva ilmaisu on päätoimittajanpestin myötä hioutunut kypsempään suuntaan?

Mikä Filmihullussa sitten ylipäätään oli vikana? Ei välttämättä mikään – ehkä me emme vain sovi toisillemme. Hyvä elokuvalehti on nähdäkseni omiaan kasvattamaan lukijan mielenkiintoa elokuvaa kohtaan ja innostamaan elokuvien katseluun. Filmihullu puolestaan on viimeisen parin vuoden ajan lähinnä masentanut minua. Filmihullun kohderyhmä saanee lehdestä rahoilleen oikein mukavasti vastinetta. Itse en vain yksinkertaisesti (enää) kuulu tuohon kohderyhmään.

Tässä vaiheessa on hyvä nostaa esille Laajakuvan päätoimittaja Mikko Lambergin erinomainen Miksi lopetin Filmihullun tilaamisen? -juttu, jonka olen tainnut linkittää blogiin aiemminkin ja jonka jokaisen pääpointin voin vilpittömästi allekirjoittaa. Teksti on niin hyvä, että minun on vaikea valita siitä osuvaa sitaattia – tekisi mieli kopioida koko juttu sellaisenaan tähän. Päädyin lopulta tällaiseen nostoon:

[– V]on Baghin pääkirjoitukset — — ovat muuttuneet jo itseparodisiksi. Elokuvaharrastuspiirissäni alkoi vuosia sitten kehittyä vakiovitsiksi lukea uusimman lehden yhteydessä heti ensimmäisenä pääkirjoitus, jotta saisimme nähdä mihin elokuva taiteena on tällä erää kuollut ja kuka sen nyt on tappanut – audiovisuaalinen arkisto, Kokoomus, digitaalisuus, elokuvateatteriketjut vai YLE. Eräänä vuonna pelasimme samalla porukalla Sodankylässä Peter von Bagh -bingoa, jossa ruksimme ylitse bingolapulta näitä samoja mantroja, kun ne tulivat esille joissain von Baghin alustuksissa. En muista mitä voittaja sai palkkioksi.

Ehkäpä juuri tämä numerosta toiseen jatkuva apokalyptinen vouhotus oli se elementti, joka lopulta sai minut lopettamaan lehden tilauksen. Tiedä sitten, millaisiksi lehden pääkirjoitukset ovat kuluneen vuoden aikana muodostuneet – josko toimituksellinen linja olisi päätoimittajavaihdoksen myötä päivitetty 2010-luvulle?

Kuluneen kesän aikana luin yhden numeron verran myös Elonkehää, jota tilasin suunnilleen yhtä pitkään kuin Filmihullua. Lehteä uudistettiin pari vuotta sitten radikaalisti. Aiemmin varsin tiheään tahtiin ilmestyneestä, ohuesta tabloidijulkaisusta sukeutui neljästi vuodessa julkaistava, laadukkaalle A5-paperille painettu aikakauslehti. Kustantaja ja päätoimittaja vaihtuivat (ilmeisesti hyvin riitaisissa tunnelmissa), pienet uutiset ja lyhyet kolumnit jäivät pois. Niiden tilalle tuli pitkiä ja huolella kirjoitettuja esseitä. Periaatteessa uudistus oli varsin onnistunut, mutta käytännössä huomasin, etten yksinkertaisesti jaksa lukea sivukaupalla syväekologista esselehdintää.

Filmihullussa ja Elonkehässä minua rassasi pohjimmiltaan sama elementti: meneillään olevan turmion ja tuhon kauhistelu, joka jatkuu numerosta ja vuosikerrasta toiseen ja jossa syyttävä sormi kohdistuu joko markkinatalousjärjestelmään tai valtionhallintoon – tai molempiin. Keskeisenä erona on kuitenkin se, että Elonkehässä jatkuvasti toistetulla tuomiopäivän viestillä on sentään argumentatiivista pohjaa. Samaa en voi sanoa Filmihullusta. Lisäksi Elonkehässä etsitään aktiivisesti ratkaisuja paljon puhuttuihin ongelmiin – sen sijaan Filmihullussa ratkaisukeskeistä ajattelutapaa ei näy juuri viljeltävän. – Oli apokalyptisten maisemien maalailulla pohjaa tai ei, en jaksa kahlata samassa suossa numero toisensa jälkeen.

Sakari Toiviainen kirjoittaa osuvasti von Baghille omistetun numeron pääkirjoituksessa:

Niinpä unohdamme yhden numeron ajaksi laman ja taantumuksen, ilmastonmuutoksen ja uusliberalistisen markkinafundamentalismin tuhot, elokuvan yleisen alennustilan ja suomalaisen elokuvan erityisen surkeuden — –.

Ehkäpä juuri tämän takia kyseinen lehti on tyylinsä ja perusvireensä puolesta kiinnostavin Filmihullu-numero moneen vuoteen. Kenties Filmihullun kannattaisi siirtyä kirjoittamaan pelkästään Peter von Baghista? Se kun tuntuu olevan jotakuinkin ainoa asia, johon toimitus pystyy suhtautumaan varauksettoman positiivisesti. Samalla lehden nimi saisi aivan uuden merkityksen.

Toivotan sekä Elonkehän että Filmihullun toimituksille hyvää jatkoa valitsemillaan poluilla! Jään muistelemaan teitä erityisellä lämmöllä.

5 kommenttia artikkeliin ”Hyvästi Filmihullu

 1. Itse olen myös välillä aikonut lopettaa tilauksen, mutta sitten taas on tullut joku juttu, joka on mieleni muuttanut. Lähinnä klassikkoessee tai kiinnostava haastattelu. Omat mieltymykseni ja tapani lähestyä elokuvaa ehkä ovat aina olleet erilaisia kuin Filmihullussa. En jaksa kumartaa klassikoja jos ne eivät enää puhuttele minua tunteen tasolla, eli jos niistä ei johda aikamatoa sieluuni. Citizen Kane on hyvä esimerkki. Se ei kiinnosta muuta kuin aikalaisinnovatiivisuudessaan itseäni kun taas Ihmeellinen on elämästä aikamato sieluuni luikertelee. Kummastakin juttu blogissani. Hawksin komediat ovat mielestäni pirun tylsiä ja vanhentuneita eikä klassisen film noirin kankeus jaksa enää innostaa. Buster Keatonkaan ei naurata; Keraali on hyvä ja dynaaminen elokuva just niin kauan ku juna liikkuu. Eikä digitaalisudesta ole haittaa minun elokuvanautintooni. Ja kun vielä digitaalisuus on tuonut elokuvateattereihinkin elokuvat tasapuolisempaan jakoon nopeuden ja jakelun laajuuden suuhten…

  Tällä asenteella aion tulevaisuudessa kirjoittaa Filmihulluun ja nuo mainitsemani lähtökohdat ja myös juuri noiden nimeämieni elokuvien suhteen tulevat jutuissani näkymään. Haluan osaltani tulla Filmihulluun kirjoittamaan mahdollisimman raikkaalla asenteella ja sivuilleni vilkuilematta. Ennakkoluulottomasti on otettu vastaan ainakin tähän asti. Minusta lehti voi uudistua vain, jos sinne lähetetään ennakkoluulottomia juttuja. Oma kirjoittajan ”urani” siellä on vasta aluillaan, yhden julkaistun jutun pituinen ja kolme odottamassa. Näin haluan lehteen vaikuttaa varsinkin kun itsekin siihen välillä olen meinannut sinun ja Lambergin lailla kyllästyä.

  Ja vaikka et enää olekaan tilaaja, ei se minua omalta osaltani harmita. Voithan juttuni hakea tunnisteella Filmihullu. Yks siellä siis on jo. Ja jos nykyisiä juttujani muokkaan lehteen, ne ilmestyvät tunnisteen alla vastaavina kuin lehdessä sen jälkeen kun ne ovat siellä ilmestyneet. Lambergin ehdotus laajentaa Filmihullua nettiin oli tosi hyvä idea.)

  Tykkää

  1. Heini L.

   Se Pusher-juttusi tulikin vastaan tuossa kesäkuussa, kun luku-urakkani oli kiivaimmillaan. Kiva aina törmätä lehden sivuilla tuttuun nimeen. Itse juttu vaikutti hyvältä, tosin luin sen melko kursorisesti sen vuoksi, etten ole yhtäkään Pusheria vielä nähnyt (vaikka Winding Refnin elokuvista tykkäänkin! Eka Pusher muuten odottelee par’aikaa DVD-komerossa katsomista). Lehtihän ei tekstiä tunnetusti pahenna (päinvastoin sen sijaan voi kyllä tapahtua), ja kuten Lamberg tahollaan kirjoittaa, lehdessä julkaistaan edelleen hyviä juttuja, jopa yksittäisiä hyviä teemanumeroita.

   ”Minusta lehti voi uudistua vain, jos sinne lähetetään ennakkoluulottomia juttuja” – hyvä pointti, ja olet oikeassa ainakin periaatteessa. Mulle tulee tästä mieleen J-P Koskisen tuoreehko kirjoitus: ”Vaalien jälkeen eniten porua on aiheuttanut Perussuomalaisten jämäkkä esiintyminen. — — Jos — — haluat vaikuttaa Persujen politiikkaan — –, liity Persuihin! Kun kaikki ne tuhannet Persuja vastustavat liittyvät puolueeseen, he voivat demokratian vallitessa muuttaa puolueen linjaa puolueen sisältä.” (https://jpkoskinen.wordpress.com/2015/08/27/demokratian-alkeet/) Periaatteessa homma toimii noin, mutta käytännössä liikkuvan laivan kurssia on vaikea muuttaa sieltä ohjaamostakaan käsin. Siinä voi miettiä, onko mielekkäämpää hypätä kokonaan toiseen paattiin tai hankkia oma laiva. Jokainen joutuu arvioimaan tilannetta omalta kohdaltaan ja tekee päätöksensä itse.

   Tuosta digitaalisuudesta olen aivan samaa mieltä kanssasi. Toki filmissä on materiaalina oma taikansa, ja nautin kyllä kovasti filminäytöksistä silloin harvoin kun sellaisessa tulee käytyä. On kuitenkin surullista ja rajoittunutta katsoa ”oikean elokuvan” kuuluvan pelkästään filmille. On parempi, että ihmiset katselevat mahdollisimman paljon elokuvia mahdollisimman laajalti digitaalisessa muodossa kuin muutaman leffan vuodessa filmiltä.

   (Mä en ole ikinä tajunnut Buster Keatonia, enkä Chaplinin kulkuri-elokuvia. Ehkä en vain yritä tarpeeksi? Diktaattorista kyllä tykkään.)

   Tykkää

   1. Kaupungin valoista pidän. Ja Hiljaisesta kadusta. Jos haluan aidosti hauskaa, Laurel & Hardyn Joulukuusenkuppiaat on paras vaihtoehto. Tosin jos nyt ihan kirjaimellisista selkäkeikka- ja kippuravatsanauruista puhutaan, niin parhaat pätkät hauskoista kotivideoista ovat naurattaneet minua eniten. Ajattele siitä mitä tykkäät.
    Hajottaminen, häpeän käsitteleminen ja lajitoveriemme kömpelyys on nauramisen ytimessä.

    (P.S. Persuihin en menisi tuolla samalla metodilla.)

    Tykkää

   2. Heini L.

    Laurel & Hardya olen lapsena katsonut paljon, ja juuri Joulukuusikauppiaat taisin katsoa ihan tässä viiden vuoden sisään. Onhan ne hauskoja. Lapsikin ymmärsi sen huumorin päälle.

    Katsoin viime viikolla parikymmentä minuuttia Tuulitunnelia. Nauratti, välillä aika paljonkin. Joko Niko Saarisen jutut on pirun hyvin käsikirjoitettuja, tai sitten tyyppi on synnynnäinen koomikko. (Esimerkiksi Uutisvuodon läpäthän on pitkälti käsikirjoitettuja – ja Saarisen heitot on parempia kuin Jari Tervon. Jos se heittää niitä lonkalta niin ”ei voi muuta sanoo ku hattuu nostaa”.)

    Yritän kai tässä sanoa, että ”huono draama” on yksinkertaisesti huonoa draamaa – sen sijaan ”huono (rahvaanomainen, halpa, ”hömppä”) huumori” sen sijaan voi olla yllättävänkin hyvää huumoria.

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s