Mortal Kombat X (2015), osa 2: Hahmot

Viime maanantaina blogissa alkoi Mortal Kombat X -aiheinen kirjoitussarja, joka saa nyt jatkoa. Käsittelen tässä tekstissä lyhyesti pelin hahmoja.

Kuten blogissa on varmaankin tullut jo ilmi, mä pidän hyvistä hahmoista – oli kyse sitten elokuvasta, videopelistä tai romaanista. Tarina saa olla hirveää puuroa ja tekninen toteutus kompastella, kunhan jutusta löytyy ainakin yksi oikeasti kiinnostava, särmikäs ja omassa kontekstissaan uskottava hahmo. Pikkupojat ehkä tykkäävät ultraväkivallasta sellaisenaan (epäilen kyllä), mutta minua pelkkä hakkaaminen hakkaamisen takia ei kiinnosta. Juuri tässä Mortal Kombat onnistuu niin erinomaisesti: sen taistelijat ovat täyteläisiä olentoja, joista kullakin on oma taustatarinansa. Hahmoilla on selkeät syyt teoilleen. He ovat toisilleen veljiä, lapsia ja puolisoita, he kantavat toisilleen kaunaa, ovat kiitollisuudenvelassa, vihaavat, ryhtyvät aseveljiksi. Ja mikä tärkeintä: Kaikki hahmojen ulkonäössä, aseistuksessa ja taistelutyylissä löytää perustansa taustatarinasta. Heidän olemuksensa ei ole pelkkää estetiikkaa, vaan se ilmentää hahmon taustaa, luonnetta ja tarinaa. Tästä syystä Mortal Kombat on maailman paras tappelupelisarja.

mkx-shinnok
Langennut jumala Shinnok on Mortal Kombat X:n antagonisti.

Mortal Kombat X:n hahmokavalkadi on mukavan laaja. Perussetissä on pelattavia hahmoja 24 sekä kourallinen cameoesiintymisiä ja ei-pelattavia hahmoja. Lisäksi maksumuurin takaa löytyy tällä hetkellä viisi pelattavaa hahmoa. Kaikkiaan hahmoja on muuten kehitelty Mortal Kombat -universumiin jo yli 70 (!!!), eli jokaisessa pelissä on esitelty keskimäärin seitsemän uutta hahmoa. Taustatarinaa löytyy mappikaupalla.

Hahmojen muodostamat valtaklikit ovat pääosin tuttuja juttuja jo edellisistä peleistä. Langennut jumala Shinnok nousee Neatherrealmista apunaan demonivelho Quan Chi. Erikoisjoukot yhdistävät voimansa Raidenin kanssa estääkseen Shinnokia alistamasta Earthrealmia valtaansa. Myöhemmin erikoisjoukot matkaavat Kotal Kahnin hallitsemaan Outworldiin ehdottaakseen yhteistyötä Outworldin ja Earthrealmin välillä. Mileenan yritys syöstä Kotal Kahn Outworldin valtaistuimelta on kuitenkin saanut hallitsijan epäluuloiseksi vieraita kohtaan. – Ja viime viikolla kun vannoin, etten edes yritä kirjoittaa juonireferaattia pelin tarinamoodin tapahtumista… Kuulostaako sekavalta? Ei ihme, sillä sellainen Mortal Kombatin maailma on.

MKX-scorpion-sub-zero
Klassikkohahmot Scorpion ja Sub-Zero, tällä kertaa ilman naamioita ja hyvissä väleissä.

Kaikki tärkeimmät klassikkohahmot ovat mukana: Sub-Zero ja Scorpion, Johnny Cage ja Sonya Blade, Liu Kang ja Kung Lao, Reptile, Kitana, Mileena… Kahden ensimmäisen Mortal Kombat -pelin myötä esitellyistä hahmoista puuttuvat ainoastaan tarkatan-soturi Baraka, kyborgi Smoke, velho Shang Tsung ja Outworldin entinen hallitsija Shao Kahn (sattuneesta syystä), edenialainen Jade sekä haudan taa siirtynyt ninja Noob Saibot. Näistä jäin itse kaipaamaan lähinnä kahta viimeistä.

Ensimmäisen Mortal Kombatin ilmestymisestä tuli tänä vuonna kuluneeksi 23 vuotta. Monissa perheissä Mortal Kombatia pelataan jo toisessa polvessa. Siksi on luontevaa, että uusi sukupolvi nousee myös pelin hahmojen keskuudessa. Sonya Bladen ja Johnny Cagen pitkään orastaneesta romanssista on syntynyt tytär Cassie Cage, joka seuraa vanhempiensa jalanjälkiä erikoisjoukkoihin. Myös Jax Briggs on saanut jälkikasvua: Jaqui Briggs on Cassien hyvä ystävä ja niin ikään erikoisjoukkojen jäsen. (Kuka Jaquin äiti on, sitä tarina ei kerro.) Takeda on puolestaan Kenjin poika ja Scorpionin oppilas. Kung Jin on Kung Laon serkku, nuorta sukupolvea hänkin. Hän on, muuten, Mortal Kombatin ensimmäinen homoseksuaalinen hahmo – tai ainakin ensimmäinen, joka uskaltaa tulla ulos kaapista. Cassie Cage, Jaqui Briggs, Takeda ja Kung Jin muodostavat erikoisjoukkojen nuoremman tiimin, joka lähetetään neuvottelemaan Kotal Kahnin kanssa. Joukkoa johtaa mukavasti nenäkäs Cassie.

mkx-cassie-dvorah
Cassie Cage ja D’Vorah.

Erikoisjoukkojen nuoren polven lisäksi Mortal Kombat X esittelee pelaajille neljä uutta Outworldin asukkia. Kytinn-rotuun kuuluva D’Vorah on eräänlainen ihmisen ja hyönteisen välimuoto. Hän on, toistaiseksi ja valitettavasti, ainoa rotunsa edustaja Mortal Kombatissa. Earthrealmista kotoisin oleva Erron Black tuo peliin stetsoneineen ja revolvereineen ripauksen villin lännen henkeä. Ferra/Torr ei oikeastaan ole hahmo, vaan tiimi: Ferra on kimakkaääninen pikkuotus, joka päättää, mitä tehdään, Torr taas möhkäle, joka panee niskassaan istuvan Ferran käskyt toimeen. Kaikki edellä mainitut palvelevat Kotal Kahnia, Outworldin hallitsijaa – hänkin on uusi tulokas hahmogalleriassa.

Outworldin ja sen asukkien visuaalinen toteutus on onnistunut erinomaisesti. Outworld ja sen hallitsijan hovi toivat mieleeni aluksi ennen kaikkea muinaisen Egyptin, mutta Google oikaisi: inspiraatiota onkin haettu atsteekki-intiaaneilta. Erityisesti Kotal Kahn näyttää hyytävän upealta. Hänen ihonsa hehkuu milloin pikimustana, milloin vihreänä.

MKX-Kotal-Kahn
Outworldin komistus: Kotal Kahn.

Mortal Kombatille on ominaista, että eri hahmot käyttävät pelistä toiseen suunnilleen samoja erikoisliikkeitä.  Toki vaihteluakin on, mutta hahmon taistelutyylin ”runko” koostuu yleensä melko vakiintuneesta iskujen joukosta. Pidemmän päälle samojen iskujen käyttäminen saattaa alkaa kyllästyttää himopelaajaa. Mortal Kombat X:ssä tähänkin on keksitty ratkaisu: jokaisesta hahmosta on tarjolla kolme variaatiota, joista kullakin on yksinoikeus muutamaan erikoisliikkeeseen. Itse en ole juuri syventynyt variaatioiden eroavaisuuksiin, mutta uskallan veikata, että pidemmällä tähtäimellä variaatiot pitävät pelikokemuksen mukavasti tuoreena ja kiinnostavana. Jos oman lempihahmon tahkoaminen kyllästyttää, senkus vaihtaa variaatiota, ja taas on uutta opittavaa.

Niille, joita hahmojen eri variaatiot eivät riitä enää viihdyttämään tai jotka muuten vain haluavat vieläkin suuremman hahmogallerian käyttöönsä, on tarjolla maksullisia lisähahmoja. Tällä erää näitä lisähahmoja on tarjolla viisi. Erikseen ostettava Kombat Pack pitää sisällään vierailevat tähdet Predatorin ja Jason Vorheesin sekä vanhat hahmot Tanyan ja Tremorin. Nämä neljä hahmoa voi ostaa myös kunkin erikseen vajaan 5 euron hintaan. Klassikkohahmo Goron voi lunastaa vielä erikseen tämän paketin päälle, vitosella lähtee sekin. Itse olen toistaiseksi löytänyt tekemistä perushahmojen parista, enkä siis ole käyttänyt rahojani maksumuurin taakse kätkettyihin hahmoihin – vaikka myönnettävä on, että Predator kiinnostaa.

Jatkossa maksullisia lisähahmoja on oletettavasti luvassa lisää. Tarinamoodissa kohdataan ainakin kolme ei-pelattavaa vastustajaa: edenialaiset (ex-)kuninkaalliset Sindel ja Rain sekä Baraka. Veikkaan, että näiden hahmojen graafiseen toteutukseen menneistä voimavaroista aiotaan ottaa kaikki mahdollinen taloudellinen hyöty irti, ja mikäs olisi tähän kätevämpi väline kuin maksumuuri.

mkx-baraka-mileena-ermac
Tarkatanien (vas.) visuaalinen toteutus näyttää kököltä.
Mukana myös Mileena ja Ermac.

Erityisesti klassikkohahmo Goron tekeminen maksulliseksi on kirvoittanut pelaajien keskuudessa kritiikkiä. Tämä kritiikki liittyy kiinteästi laajempaan pelifirmojen tulonkeruumalleja koskevaan keskusteluun, johon en itse ainakaan toistaiseksi ole oikein osannut ottaa osaa. Tällaisissa tapauksissa kaikki tuppaavat olemaan ovat tyytyväisiä niin pitkään, kunnes maksumuurin taakse ilmestyy jotakin – ja siitä se parku sitten alkaa. Hei, nehän on kehittäneet tähän Goron! Miksi tästä pitää maksaa erikseen? Aivan kuin pelistudio tekisi jotain väärin tarjotessaan maksullisia lisähahmoja. Minusta tämä on aivan nurinkurinen katsontakanta. Kyse ei ole pakkorahastuksesta, vaan tuotevalikoiman laajentamisesta, mistä pelaajan pitäisi olla vain tyytyväinen.

Sama logiikka toimii kaikessa kaupankäynnissä. Myyjä ilmoittaa tuotteelle hinnan, ja ostaja voi sitten keskenään miettiä, onko hän valmis kyseisestä tuotteesta niin paljon maksamaan. Simple as that. Goro irtoaa vitosella, ota tai jätä. Itse en ottanut, sillä minusta Goro on tylsä hahmo.

mkx-goro
Goroa pääsee tapaamaan ilmaiseksi klassik-tornin sub-bossina.

Eri asia sitten on, jos pelitalo syyllistyy harhaanjohtavaan markkinointiin, ts. antaa ymmärtää pelin perusversion pitävän jo sisällään kattavan pelikokonaisuuden, vaikka tosiasiassa pelaamiseen tarvitaan ties minkälaista lisäosaa ja extension packia. Tällaistakin kuulemma tapahtuu, omalle kohdalleni mokomaa ei ole onneksi sattunut. Mortal Kombatin kohdalla kyse on kuitenkin vain parista ylimääräisestä hahmosta, joiden puuttuminen ei tee kokonaisuudesta millään tavalla aukkoista.

Jep. Se Mortal Kombat X:n hahmokavalkadista näin yleisesti. Myös ensi viikolla blogissa käsitellään hahmoja – silloin on luvassa listat omista suosikki- ja inhokkihahmoistani.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s