Salem (2014–2017) arvostelu

salem arvostelu
Salem (2014–2017)

Salem (2014–2017) on fantasiavaikutteinen kauhusarja, jossa on piirteitä myös historiallisesta draamasta. Se kertoo kuuluisista noitavainoista ja niiden jälkeisestä ajasta Salemissa. Toisin kuin virallinen historia nykyään kertoo, Salemissa noidat ovat totisinta totta ja pitävät juonillaan ja tempuillaan Salemin kaupunkia tiukasti puristuksessaan.

Sarjan keskiössä seisoo Mary (upea Janet Montgomery), nuori nainen, joka luovuttaa sarjan alussa niin sielunsa kuin syntymättömän lapsensa Saatanalle. Nuori Mary jää yksin avioton lapsi kohdussaan, kun lapsen isä ja Maryn rakastettu John Alden (Shane West) lähtee taistelemaan intiaaneja vastaan käytävässä sodassa. Tehtyään sopimuksen Saatanan kanssa Mary saa käyttöönsä mahtavat noitavoimat ja liittyy Salemissa jo pitkään kukoistaneeseen noitien yhteisöön.

salem arvostelu
John ja Mary lämmittelevät vanhaa lempeä.

Seitsemän pitkää vuotta myöhemmin John Alden palaa Salemiin ja saa selville, että Mary on nainut George Sibleyn eli kaupungin merkittävimmän miehen. Merkillistä kyllä, herra Sibley on menettänyt puhe- ja liikuntakykynsä, minkä vuoksi Mary hoitaa miehensä raha-asioita ja edustaa tätä kaupungin neuvostossa. Miehensä edustajana Marylla on siis enemmän valtaa kuin kenelläkään muulla koko kaupungissa. Georgen merkillinen sairaus on tietenkin seurausta Maryn loitsuista, mutta tätä ei tiedä John Alden sen enempää kuin kukaan muukaan kaupungin tavallisesta väestöstä.

Salemin kantava juonilinja on Maryn ja John Aldenin välillä leimuava rakkaus, jota erossa vietetyt vuodet eivät ole sammuttaneet. Harmi vaan, että John ja Mary ovat sarjan ensimmäisestä jaksosta lähtien Salemia halkovan rintamalinjan eri puolilla: John ei usko noitien olemassaoloon ja pyrkii parhaansa mukaan hillitsemään taikauskon aiheuttamaa paniikkia, Mary puolestaan lietsoo tuota pelkoa ja nostattaa noitavainojen kuohuja entisestään. Mutta miksi ihmeessä kaupungin vaikutusvaltaisin noita pyrkii lietsomaan noitavainoja? Vastaus selviää sarjan mittaan.

salem arvostelu
Cotton oppii tuntemaan myötätuntoa niitä kohtaan, jotka on tuomittu heiveröisin perustein. Häpeäpaalussa Cottonin lemmitty, prostituoitu Gloriana.

John Alden lyöttäytyy pian Salemiin palattuaan yksiin pastori Cotton Matherin kanssa. Cotton uskoo pahojen voimien mellastavan Salemissa ja tuomitsee aluksi kaupunkilaisia liian äkkipikaisesti, mutta ymmärtää pian, ettei noitia voiteta hätiköidyillä tuomioilla ja silmittömällä väkivallalla. Cotton ja Alden ovat mainio parivaljakko: Alden on voimakas ja notkea sotilas, Cotton taas kirjaviisas ja taitava puhuja. Kaikkiaan Cotton nousi sarjan hahmoista suosikkieni joukkoon.

Mainita täytyy myös Maryn oikea käsi, intiaanityttö Tituba, jonka opastuksella Marysta tuli noita. Tituba on sarjan ainoa ei-valkoinen noita. Jää hieman epäselväksi, mikä merkitys Tituban syntyperällä on hänen voimiensa suhteen – vaikuttaa siltä, että hänessä sekoittuu vanha intiaanien käyttämä magia ja Englannista saapuneiden Essex-noitien perinne. Tituba on koko sarjan ajan salaperäinen ja surullinen hahmo – vaikka hän on osa suurempaa noitien yhteisöä ja vaikka hänellä on vaikutusvaltaa jopa itseään voimakkaampiin noitiin, vaikuttaa hän silti aina olevan yksin.

salem arvostelu
Mary ja Tituba seitsenpäätyisen talon parvekkeella

Rauhantuomarin tytär Anne Hale on naisellisen myötätunnon ruumiillistuma: hän vastustaa kiivaasti Salmissa jaettuja, hätiköityjä tuomioita ja huolehtii orpokodin pienistä asukkaista. Jo sarjan alussa on selvää, että Annen rooli tulevissa tapahtumissa on merkittävä – hän pyörii jatkuvasti katsojan silmien edessä, vaikka hänellä ensimmäisen tuotantokauden tapahtumissa varsinaista merkitystä keskeisten tapahtumien kannalta. Toisella tuotantokaudella Annen juonilinja alkaa vetää kunnolla. Muutos, jonka hän käy sarjan kolmen tuotantokauden mittaan läpi, on valtava. Tamzin Merchant suoriutuu roolista oivallisesti.

Kiltti perhetyttö Anne on sarjan kovin yllättäjä.

Salemin ensimmäinen tuotantokausi on sarjan vahvin. Ensimmäisellä tuotantokaudella sarjassa on tervetullut historiallisen draaman maku: lavastus ja puvustus on tehty hillityllä, uskottavalla tyylillä, ja myös juonivillittely pysyy nätisti kohtuudessa. Historiallisen draaman suuntaan ojentaa myös se seikka, että suurimmalla osalla sarjan hahmoista on historiallinen esikuva: Mary ja George Sibley, John Alden, Tituba, Cotton Mather ja hänen isänsä Increase Mather, Mercy Lewis ja Anne Halen isä John Hale ovat kaikki historiallisia henkilöitä. Yhtäläisyydet Salemin hahmojen ja näiden historiallisten henkilöiden rajoittuvat kuitenkin pitkälti nimeen ja siihen, että he kaikki olivat tavalla tai toisella osallisia 1690-luvun noitavainoissa.

Toisen tuotantokauden myötä touhu alkaa mennä villimmäksi. Kuvaan astii saksalainen noita, kreivitär Palatine Ingrid von Marburg (Lucy Lawless), joka säteilee liioittelevaa, sarjakuvamaista tyyliä. Samalla sarjan juonikulut luisuvat yhä fantastisemmiksi ja liioitellummiksi. Viimeistään kolmannelle kaudelle tultaessa Salem menettää hillityn tyylinsä ja alkaa muistuttaa aivan liikaa American Horror Storya.

salem arvostelu
Kreivitär con Marburg saapuu Salemiin. Taustalla kreivittären poika Sebastian von Marburg.

Sarjan keskeisimpiä teemoja ovat valta ja valinnanvapaus – ja nimenomaan naisen valta ja valinnanvapaus. Erityisesti kolmannella tuotantokaudella monien hahmojen puheissa toistuu väite siitä, että vaihtoehtoja ei ollut – tein sen, mikä oli välttämätöntä – en voinut mitään muuta. Selitykset siitä, kuinka vaihtoehtoja ei ollut, esitetään sarjassa aina kyseenalaistaen. Aivan kuin sarjan noidat eivät itsekään olisi täysin vakuuttuneita siitä, olisivatko he sittenkin voineet valita toisin – kääntyä kenties raskaammalle, mutta kuitenkin oikeudenmukaisemmalle polulle.

salem arvostelu
Kaikki Salemin noidat eivät ole nuoria ja kauniita.

Myös naisten asema on sarjassa vahvasti esillä. Lähes kaikki sarjan naiset ovat tavalla tai toisella alistettuja ainakin jossakin vaiheessa elämäänsä: Mahtava Mary-noita kehittyy aviotonta lasta kantavan naisen epätoivosta. Gloriana ja monet muut sarjan sivuhahmot joutuvat elättämään itsensä prostituoituina. Tituba on traumatisoitunut syvästi valkoisten käsissä kokemansa väkivallan vuoksi ja sittemmin joutunut orjana omistajalta toiselle kuin heittopussi. Anne Hale päätyy liian innokkaan kosijan ahdistamaksi ja kiristämäksi – puhumattakaan Mercy Lewsistä, joka joutuu lukemattomia kertoja hyväksikäytetyksi, petetyksi ja hylätyksi.

salem arvostelu
Osa Salemin noidista kokee vetoa Cragsiin, jonne heitetään kirkkomaalle kelpaamattomien ruumiit.

Osa sarjan naisista ratkaisee tilanteen pyytämällä apua Saatanalta, joka vaatii kuitenkin noitavoimista korkean hinnan. Noidaksi ryhtyminen tarkoittaa lisäksi aina tavalla tai toisella muiden vahingoittamista, ja entisistä hädänalaisista ja kurjista tuleekin usein sortajia.

Olen valmis antamaan Salemin ykköskaudelle neljä tähteä. Valitettavasti loppusarja menee överiksi ja kokonaisuus kärsii. Kannatti silti katsoa.

Kaikki Salemin kolme kautta on katsottavissa Netflixistä.

*****

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s